Most za novo srpsko-američko savezništvo

Таčnе su rеči Džоnа Kеnеdiја: „U pоlitici nеmа priјаtеlја, pоstоје sаmо sаvеzništvа“ (Safire W, „Safires New Political Dictionary”, New York, 1993).
Operacija Halijard

Ostavite komentar


  1. Za cetnici pokret se nemoze tvrditi da je antifasisticki, jer su Drazine snage, cetnici, izvrsile pokolj muslimanskog stanovnistva u Bosni i Sandzaku. Antifasizam je internacionalan. Ne treba biti mnogo pametan i razumeti zasto je Draza spasio americke pilote. Ministar vojni JU vlade u Londonu, morao je da spasi americke pilote, jer bi se u protivnom otkrila njegova saradnja s Nemcima, a on ne zeli da se to sazna. Ko zna koliko Amerikanci postuju svoje ratne veterane, sta sve cine za njih, onda postaje jasno odkud Draazi orden americke vlade. U odgovoru na demars JU vlade Amerikanci su odgovorili da je orden dat na trazenje spasenih pilota. Tvrditi da je cetnicki pokret atifasisticki, vise je nego sramno, jer on nema ni a od antifasizma. Ako je antifasticki, kako objasniti da su Drazini cetnici kod G.Milanovca i Mionice na prevaru uvatili 365 partizana, predali Nemcima, a ovi ih sve streljali u Valjevu? Za ovakve zlocine, koji ne zastarevaju, letele su glave na demokratskom Zapadu. Predsednik visijevske vlade Laval streljan je, jer je clanove Pokreta otpora predavao Nemcima, a oni ih streljali, ili su zavrsavali u konc. logorima. O takvim zlocinima svedoce spomenici po Srbiji, a i arhivske fotografije bradonja sa subarama i kokardama, redenicima preko “junackih” grudi, kako za Nemce vrse prljave poslove, pomazu ezekuciju uhvacenih partizana i rodoljuba.

  2. I naši su komunistički "antifašisti" sproveli pokolje nad "nepodobnim etničkim grupama" i počinile genocid nad Švabama i Italijanima, i to NAKON ZAVRŠETKA RATA! Nismo mi, Taso, videli antifašiste ni na razglednici…

  3. @ Milivoje Radaković
    ozda za vas partizani nisu bili antifasisti, ali za vodje antifasticke koalicije sigurno jesu.Vidi seto iz izjava lidera, koji su vodili Alijansu. Cercil objasnjava zasto su priznali komuniste za partnera “Разлог зашто смо престали помагати Михаиловићу и његове четнике је једноставан. Он се није борио против Хитлера. Одлучно смо на страни Тита, због његове велике и храбре борбе против њемачке армије Партизани су сада господари ситуције и представљају смртну опасност за Нијемце…”
    Рузвелт, председник САД 1944 рекао је “Титова одлука да се бори против нациста прекретница је у повјести II с.р”.
    Џорџ Патон, амерички генерал је рекао “Маршал Тито и његови партизани имали су политичке и војничке храбрости да се усред окупиране Европе, и када наше ствари нису ишле добро, лате оружја и нанесу Хитлеру неочекиван и тежак ударац.
    Ali ko zna, vi verovatno znate bolje od njih? Cercil je svjevremeno zapisao “Tesko pobedjenima”. Verovatno je mislio na bombardovanje Drezdena. Cak je izrazio sumnju da su se saveznici ogresili o zakon ratovanja. Reagovao je minstar vazduhoplovstva, demantovao Cercila, pa je ovaj povukao izjavu i zacutao. Sta se dogadjalo kada su Sovjeti usli u Berlin saznajemo u TV istriskom programu ‘Discovery History’. Okrutnost pobednika se pravda monstruoznim zlocinima nacista, pocinjenim na teritoriji SSSR. Cehhoslovaci su pocistili Sudetske nemce i nisu bas bili nezni prema njima. Medju stradalim Podunavskim Nemcima i Talijanima sigurno je bilo i nevinih, ali u i mnogo onih koji su radili za svoje i Hitlera. Pitanje je zasto se u Srbiji zlocini fasista pravdaju borbom naroda protiv okupatora? Takav fenomen ne postoji u Evropi. Ovde bi da poniste prirodno pravo naroda da se brani kad je napadnut. Bescasce se proglasava za vrhunsku mudrost i vrlinu. Borba protiv osvajaca nepotrebni luksuz i ludilo. Na delu je ‘invented history’.

Ostavite komentar


Politika

Ko su sve članovi Radne grupe za izbore? 10

Ko su sve članovi Radne grupe za izbore?

Na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo parlamenta Srbije 29. april odlučeno je da se obrazuje Radna grupa za unapređenje izbornog procesa u koju su ušli i predstavnici vlasti i opozicije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.