MSP: Tviter nalozi sedam ambasada i konzulata u Čikagu bez obrazloženja suspendovani 18. avgusta 1Foto: Shuterstock/XanderSt

Tviter nalozi ambasada Republike Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, suspendovani su 18. avgusta, bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži, saopštilo je Ministarstvo spoljinih poslova.

 

– Ne ulazeći u poslovnu politiku kompanije „Tviter“, ukazujemo da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način, pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od pomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren, rečeno je u saopštenju.

Kako navode, Republika Srbija je zemlja čije je strateško opredeljenje članstvo u Evropskoj uniji, i naše političke i demokratske standarde, a oni uključuju i medijske slobode, prilagođavamo najvišim evropskim standardima.

– Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisano na jednoj društvenoj mreži koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja, kažu iz MSP.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obratilo se kompaniji „Tviter“ sa zahtevom da nalozi naših diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani.

Iz Ministarstva podsećaju da je tviter nalog prošle sedmice bez ikakvog obrazloženja bio blokiran i direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnou Gujonu, i da mu je u međuvremenu odblokiran.

– Izražavamo nadu da blokada tviter naloga naših diplomatsko-konzularnih predstavništava nije deo pokušaja da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu, pre svega o situaciji na Kosovu i  Metohiji, rečeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari