MSP: Gavrilović iskoristio skup za ličnu promociju 1Bitolj konferencija Zajednice Srba u Makedoniji, MSP

Povodom incidenta zbog kog je u petak u Bitolju prekinuta konferencija Zajednice Srba u Makedoniji, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, a o čemu je juče govorio narodni poslanik Miodrag Gavrilović (DS), Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je Danasu da Gavrilović „ne govori istinu“, te da je on ovaj skup iskoristio za ličnu promociju i prikupljanje političkih poena.

Iz Ministarstva tvrde da je ambasadorka Srbije u Skoplju Nevenka Jovanović „u skladu sa svojim nadležnostima, na adekvatan i primeren način reagovala“, na tvrdnje koje su pojedini govornici izneli.

„Ambasada Republike Srbije u Skoplju izražava duboko žaljenje zbog toga što je poslanik Miodrag Gavrilović konferenciju „Srbi u Makedoniji i Srbija“ u Bitolju, iskoristio za ličnu promociju i postizanje jeftinih političkih poena, naškodivši tako srpskoj zajednici u Republici Severnoj Makedoniji i Republici Srbiji. Stavovi koje je izneo narodni poslanik Miodrag Gavrilović, ne odgovaraju istinitosti događaja i postavlja se pitanje koji je stvarni motiv da se, manipulišući činjenicama i iznošenjem neistina, zloupotrebi gostoprimstvo domaćina zarad samoreklamiranja i etiketiranja sebe kao žrtve“, pišu iz Ministarstva.

„U nizu nelogičnosti koje narodni poslanik Miodrag Gavrilović izneo navodi se i ona da je predmetna konferencija prekinuta zbog prisustva opozicionih poslanika, odnosno njega samog, što ne odgovara istini, pre svega imajući u vidu da je narodni poslanik Miodrag Gavrilović ravnopravno sa drugim učesnicima govorio na skupu, kao i da je posle njegovog izlaganja konferencija nastavljena u konstruktivnom tonu. Dodatno, činjenicu da niko od prisutnih nije imao problem sa prisutvom narodnog poslanika Miodraga Gavrilovića predmetnom skupu, kao ni sa njegovim izlaganjem i odvojenim izjavama za medije koje je, kako sam na svom nalogu na društvenoj mreži tviter tvrdi, dao uoči konferencije, potkrepljuje i zajednička fotografija svih učesnika događaja koja je uslikana na pauzi između dve sesije. Takođe, tendenciozne su izjave narodnog poslanika Miodraga Gavrilovića da je događaj bio prekinut, a posebno besmislene tvrdnje da su učesnici nakon toga izbačeni na ulicu. Naprotiv, uprkos pokušaju politizacije događaja i neprimerenih komentara govornika prof. dr Predraga Mitrovića, na predlog organizatora dogovoreno je da se konstruktivna diskusija nastavi na programom predviđenoj radnoj večeri u restoranu, kojoj su prisustvovali svi učesnici konferencije, uključujući i narodnog poslanika Miodraga Gavrilovića. Postalja se pitanje zbog čega je narodni poslanik Miodrag Gavrilović u svojim istupanjima izbegao da istakne gore navedene činjenice, koje bi javnosti omogućile da stekne celokupan uvid u stvaran razvoj događaja. S tim u vezi, jedini logičan odgovor koji se nameće jeste da je to učinjeno kako bi se ostavio utisak da je narodni poslanik bio sprečen da učestvuje na predmetnom dogaćaju, odnosno da se na istom obrati, koristeći to kao municiju u unutrašnjoj političkoj borbi kojoj nije bilo ni vreme ni mesto u danu kada se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i 104 godine od proboja Solunskog fronta. Paradoksalno, ovakva zloupotreba praznika u kojem se sećamo naših div-junaka koji su svoje živote položili u borbi za Kralja i Otadžbinu u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje u periodu 1912-1918. godine, načinjena je od strane čoveka, narodnog poslanika, koji se ponosi činjenicom da je potomak “Solunca“ koji je učestvovao u bici na Kajmakčalanu“, piše u saopštenju .

Dalje se navodi da „ostaje nejasno i to zbog čega je narodni poslanik Miodrag Gavrilović, uprkos svom „dugogodišnjem paralmanetarnom iskustvu“, na koje se poziva, propustio da o svom učešću na konferenciji redovnim putem obavesti Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasadu Republike Srbije u Skoplju, čime je prekršio ustaljene procedure u komunikaciji između nadležnih institucija.

Pod znakom pitanja je takođe zbog čega je narodni poslanik Miodrag Gavrilović zaboravio da se u svom medijskom obraćanju osvrne na izlaganje prof. dr Predraga Mitrovića, koji je o Republici Srbiji i Republici Severnoj Makedoniji govorio kao o „okupiranim državama“, na šta je ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, u skladu sa svojim nadležnostima, na adekvatan i primeren način reagovala“, piše u saopštenju.

„Ambasada Republike Srbije u Skoplju ukazuje na opasnost od ovakvih zapaljivih izjava, kao i kasnije iznetih neistinitih i malicioznih konstrukcija, koje štete ugledu Republike Srbije, njenim odnosima sa susedima, ali i položaju srpskog naroda u regionu. Stoga, Uprava apeluje na one koji se ovakvim sredstvima koriste da, u duhu nedavno obeleženog praznika, nacionalne interese stave ispred ličnih težnji za samopromocijom i ubiranjem političkih poena, koje su, nažalost, ovoga puta prevladale“, zaključeno je u saopštenju MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari