MUP: Ništa ne opravdava članstvo Kosova u Interpolu 1Foto: MUP

Državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković ocenile su danas u Dubaiju, u razgovoru sa predstavnicima delegacija koje će učestvovati na Generalnoj skupštini Interpola, da ne postoji nijedan politički, pravni i „policijski“ argument koji bi opravdao članstvo Kosova u Interpolu.

Kako se navodi u saopštenju MUP, one su navele da bi odluka o prijemu Kosova bila presedan „sa nesagledivim posledicama po bezbednost“ i da bi se baze Interpola našle u rukama onih koji se „sami nalaze na poternicama zbog ozbiljnih krivičnih dela“.

Hrkalović je rekla da Prištini nije cilj da članstvom u Interpolu radi na jačanju kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, već da zloupotrebi Interpol radi daljeg afirmisanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Popović Ivković je rekla da bi prijem Kosova u Interpol značio kršenje statutarnih dokumenta Interpola i dodala da je pravilima Interpola jasno definisano da je članstvo rezervisano isključivo za države članice Ujedinjenih nacija i zemlje koje imaju status posmatrača u UN.

Ona je dodala da je Generalni sekretarijat Interpola stavljanjem zahteva Kosova u predlog dnevnog reda, prekršio sopstvene procedure propisane Korelovom rezolucijom.

„Potpuno samoinicijativno uzeli su u razmatranje prijavu takozvanog ‘Kosova’, kršeći pravo članica Interpola da o tome budu informisane i da zauzmu sopstveni stav vezano za aplikaciju“, navela je Popović Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari