Na posebnoj sednici Narodne skupštine svečano proglašen Akt o promeni Ustava 1Foto: Beta/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Predsednik narodne skupštine Ivica Dačić je danas na posebnoj sednici parlamenta svečano proglasio Akt o promeni Ustava Srbije koji je time stupio na snagu.

Dačić je podsetio da je narodna skupština 30. novembra 2021. godine dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika usvojila Akt o promeni Ustava Srbije i donela Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava, kada je doneta i odluka o raspisivanju referenduma za potvrđivanje tog Akta, koji je održan 16. januara.

Prema njegovim rečima, na referendumu je 1.189.460 građana zaokružilo „da“ za promenu Ustava, što je većina izašlih, čime se Akt o promeni Ustava smatra usvojenim.

„Srbija je napravila veliki iskorak u reformama vadavine prava i nezavisnosti pravosuđa. Redak je primer da se aktuelna vlast odrekla dela svojih ovlašćenja, naročito kada je reč o kadrovskoj problematici“, rekao je Dačić.

On je najavio da je, pre raspuštanja narodne skupštine zbog predstojeh izbora, „moguće da će biti organizovana još jedna sednica radi usvajanja potrebnih zakona i određenih odluka koje su bitne za funkcionisanje, dok se sledeći saziv narodne skupštine ne osposobi za nastavak rada“.

Svečanom proglašenju Akta o promeni Ustava su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Maja Popović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Sednica je završena bez rasprave, uz izvođenje državne himne.

Ustavne promene odnose se na oblast pravosuđa a usvojenim amandmanima menjaju se ustavne odredbe o izboru sudija i javnih tužilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari