Nacionalni konvent: Odlučivanje u Srbiji nedovoljno transparentno, ne odražava potrebe građana 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Procesi donošenja odluka u Srbiji nisu dovoljno transparentni, inkluzivni i ne reflektuju ono što su stvarne potrebe građana, zajdnička je ocena međusektorskih radnih grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU).

Koordinatorka NKEU Bojana Selaković izjavila je danas na predstavljanju nove Knjige preporuka za 2023. godinu da su ti problemi neki od razloga zbog čega je proces reformi spor i da je potrebna „bolja sinergija“ svih aktera.

„Važno da postoje međusketorske grupe jer se određene teme moraju da se sagledaju iz različitih perspektiva. Sama pregovaračka metodologija nije prijateljski nastrojena za praćenje prema građanima, organizacijama civilnog društva i ekspertima. Ona je birokratizovana i svedena na ispunjavanje boksova“, izjavila je Selaković.

Ona je dodala da ne donosi sve što ispuni kao obaveza EK stvarne promene i da su zbog toga preporuke koje daju članice međusektorskih grupa su usmerene ka vladi i institucijama ali i ka EU i civilnom društvu posebno.

„Smatramo proces evropskih integracija jedinim okvirom unutar koga su moguće sveobuhvatne reforme koje su društvu potrebne ali samo ako se izvedu na takav način da građani od njih imaju korist i ako su efikasne.

Ona je rekla da su formirane međusektorske radne gupe za regionalnu saradnju, održivi razvoj, za političke kriterijume i slobodu u medijima kao i za ekonomske reforme.

U Knjizi preporuka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za 2023, koja daje prikaz i ocene toka pregovora i napretka Srbije na putu ka članstvu u EU, opisuju se konkretni rezultati u poglavljima za socijalnu politiku, poglavlju 23 pravosuđe i osnovna prava, bezbednost hrane, poljoprivredi, energetici i poglavlju 35, o Kosovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari