Naš propust a njihova bruka, ispravićemo tehničku pogrešku: Dalibor Jekić, „Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac” o najavi da će GIK „oboriti njihovu listu” 1Foto: Grad Kragujevac

 

Na kragujevačkom portalu iKragujevac pojavila se vest, kako je najavljeno – ekskluzivno, da će Gradska izborna komisija „oboriti” listu za lokalne izbore u Kragujevcu – koalicije „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac”.

Kako se u ovoj ekskluzivnoj vesti navodi, reč je postojanja nepravilnosti u listi, odnosno manjeg broja žena u njihovim odborničkim redovima.

Na izbornoj listi mora biti najmanje 40 posto žena, odnosno kandidatkinja za odbornička mesta u gradskom parlamentu. Ali, tako raspoređenih da među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola.

Ovu vest, Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a i drugi na listi „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” nije za Danas mogao ni da potvrdi a ni da porekne.

– Među našim kandidatima za odbornike i odbornice ima 40 posto žena ali na dva mesta u redosledu od po petoro kanidata taj odnos 3:2 nije dobro zastupljen. Došlo je do propusta ali to je tehnička greška i mogla je bez problema odmah, u hodu da bude ispravljena ali. eto, kod nas mora da se pokuša da se sve obesmisli i napravi cirkus od svega, kaže Jekić za Danas.

Takođe, on ističe, da nije nepoznato da je do sličnog propusta dolazilo i kod drugih lista ali da u „tom” ili „njihovom” slučaju to je „ispravljano u hodu”.

– Tehnički propust jeste naš ali je bruka njihova, zaključuje Jekić, dodajući da je predsednica GIK-a Kragujevac to mogla da uoči i naloži još iste večeri kada su predavali listu.

Da podsetimo koalicija „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” koju čini sedam gradskih odbora stranaka (Stranka slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Nova demokratska stranka Srbije, Pokret obnove kraljevine Srbije i Pokret slobodnih građana ) listu za lokalne izbore je predala 7. novembra.

Dalibor Jekić ističe da je tek za danas u 15 sati i 30 minuta biti sednica GIK-a na kojoj će se razgovarati o ovom propustu.

– Takođe, mogli bi da se upitamo, odakle pojedinim medijima ove informacije kad sednica GIK-a nije još ni održana a kamoli šta će na noj biti odlučeno. Očigledno je da iz Gradske izborne komisije „curi” i to ka „određenim medijima”. Pitanje je i ko i zbog čega „donosi odluke” pre održavanja sednice GIK i da li se GIK uopšte i pita za bilo šta ili se to „rešava” na drugim mestima, zaključuje on.

Naš propust a njihova bruka, ispravićemo tehničku pogrešku: Dalibor Jekić, „Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac” o najavi da će GIK „oboriti njihovu listu” 2
Da li se GIK nešto pita ili se to rešava „na drugim mestima” i na „drugi način” Dalibor Jekić Foto: Z. S. M.

U slučaju da lista koalicije „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” bude „oborena” zbog ovog tehničkog nedostatka Dalibor Jekić kaže za Danas da su već spremili listu sa ispravljenim redosledom kanidata i kandidatkinja za lokelne odbornike koju će odmah ponovo predati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari