Unutarstranački izbori SNS u Nišu na ivici tuče, na sastanku i mladići sa kapuljačama (VIDEO) 1foto Zorica Miladinović Danas

Na izbornom sastanku u Mesnom odboru Srpske napredne stranke Medijana, održanom sinoć, na kojem se birao predsednik tog odbora, došlo je do incidenata, zbog kojih je pozvana policija.

Guranje, vikanje i pokušaj otimanja zapisnika, u kojem su učestvovali i mladići sa kapuljačama i crnim naočarima, nastalo je nakon javnog glasanja koje je pokazalo da je Dejan Andrejević, iza koga navodno stoji gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS Dragana Sotirovski, dobio manje glasova (35) od svoje protivkandidatkinje, dr Maje Bošković, koja važi za kandidatkinju poverenika Opštinskog odbora SNS-a Medijana Dragana Đorđevića, i za koju je glasalo 39 prisutnih.

Sastanku je prisustvovalo 89 članova, te nije sasvim jasno da li je rezultat validan.

Prema tonskom snimku, koji je Danas preslušao, poverenik Đorđević je na početku sastanka pročitao član 31. Statuta SNS u kojem se između ostalog navodi da pripadniku SNS prestaje članstvo zbog kandidovanja na samostalnoj ili izbornoj listi druge političke stranke, koalicije ili grupe građana.

“Andrejević je na lokalnim izborima 2020. godine bio na izbornoj listi “Ne damo Niš- Bojan Avramović”, te nema prava da bude ni član ni kandidat za funkciju u SNS. Moja je dužnost da obavestim Izvršni odbor SNS i koordinatore izbornog procesa (Darka Jovanovića i Dalibora Šćekića, prim. aut.) ukoliko bude predložen i ako se za njega glasa”, rekao je Đorđević, predlažući da zbog problema koji postoji glasanje bude javno- prozivkom, kako predviđa Statut stranke.

Poverenik Mesnog odbora SNS Zoran Hristov, koji je formalno kandidovao Andrejevića, kazao je da su oni zvali koordinatore i “dobili ovašćenje” da mogu da ga kandiduju, ali nije pokazao ovlašćenje kada su mu zatražili.

“Napuštam mesto poverenika Mesnog odbora posle 11 godina iz jednog jedinog razloga- ja ne mogu nikome da pomognem više. Sto puta sam molio poverenika da nekog zaposli, i nikog nije. Neka digne ruku ko je zaposlen, nije niko. Ljudi, ja imam moral, ne želim to više da radim, ne želim nekom da kažem da će dobiti posao, pa da ne bude. Predlažem Andrejevića za predsednika Mesnog odbora jer je od početka sa nama, pomagao nam je i organizacijski i finansijski, i nadam se da će zbog svog većeg autoriteta moći nešto da vam pomogne”, rekao je Hristov.

Deo okupljenih je ovakvo obrazloženje pozdravio aplauzom i povicima “Bravo!”. Na primedbu jednog od okupljenih: “Da, ali zato si zaposlio svog sina”, čuli su se komentari: “Pa šta, i treba”.

Nakon toga je organizovano javno glasanje, ali ne prozivkom, već dizanjem ruku.

Na unutarstranačkim izborima SNS-a u Nišu se, inače, biraju predsednici mesnih odbora, a oni i njihovi delegati- po jedan na sto članova, biraju predsednike opštinskih odbora, kojih je pet.

AUD-20230314-WA0000(1)

Predsednika Gradskog odbora predlaže Izvršni odbor SNS-a, što praktično znači da ga stranačka centrala i bira, jer je skoro potpuno izvesno da se neće glasati drugačije od predloženog. Takođe, ima mišljenja da će predsednika GrO predložiti lično predsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Prema nezvaničnim informacijama, za tu funkciju je zainteresovana Sotirovski, kao i direktor Univerzitetskog kliničkog centra i član Glavnog odbora SNS Zoran Perišić, koji pripada drugoj stranačkoj struji, a kome se u ovom trenutku daju veće šanse.

Izvršni odbor SNS je sredinom februara odlučio da raspiše unutarstranačke izbore u niškoj SNS, koja ih je poslednji put imala pre skoro 12 godina, a od sredine 2021. godine ostala i bez privremenog organa u liku poverenika za Niš.

Od tada je postojao samo “poverenik za Nišavski i Pirotski okrug”, Bojan Bajagić , inače direktor JKP Beogradske pijace.

Među niškim naprednjacima godinama unazad postoje podele na nekoliko struja, zbog kojih je vrh stranke intervenisao.

Čekaju se odgovori policije

Danas je uputio pitanja Policijskoj upravi Niš o tome zbog čega je sinoć intervenisala i da li je protiv nekoga eventualno podneta prijava. Očekujemo odgovore, koje ćemo objaviti ukoliko i kada nam budu dostavljeni.

Pitanja i za Andrejevića i Đorđevića

Pitanja su jutros prosleđena i Dejanu Aranđeloviću, inače rukovodiocu u EPS-u, bivšem direktoru Vodovoda Naissus i doktoru organizacionih nauka, kao i Draganu Đorđeviću, aktuelnom direktoru Pošte Niš.

Do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli, a biće objavljeni čim nam budu prosleđeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari