Nastavljena rasprava o poljoprivrednom zemljištu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Srbija je odgovorna država, mora da poštuje obaveze i ne može iz dana u dan da menja stavove, jer onda liči na banana državu, izjavio je danas u parlamentu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, tokom razmatranja izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Nedimović je posle izlaganja poslanika Srpske radikalne stranke Vjerice Radete rekao da se Srbija opredelila za evropske integracije i da ispunjava međunarodne obaveze.

Izmene zakona su predložene da bi se „popravile stvari koje su loše utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)“, izjavio je Nedimović. Prema njegovim rečima, pokušava se da se kroz izmene zakona utvrde posebni uslovi da državljani Evropske unije steknu pravo svojine i da se utvrde jasni kriterijumi za to.

Popravljamo stvari koje su u tom trenutku predvidele potpunu liberalizaciju poljoprivrednog zemljišta, izjavio je Nedimović.

Vjerica Radeta je ocenila da je taj zakon „samo legalizacija kupovine poljoprivrednog zemljišta od strane stranaca“.

Približava se 1. septembar, „kada će početi rasprodaja najplodnije srpske zemlje strancima“, rekla je Vjerica Radeta, uz tvrdnju da predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu nisu u skladu sa Ustavom Srbije.

Vjerica Radeta je izjavila da će i posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu „stranci nastaviti da kupuju zemlju, Srbija će biti još siromašnija, a seljaci još ugroženiji“.

Zar nije ono što se predviđa ovim zakonom razlog da kažemo da nećemo da budemo potpisnici SSP? To je trebalo da uradite 2015. godine, kada je Kosovo postalo deo SSP, rekla je Vjerica Radeta.

Ona je dodala da je u četvrtak na sednici parlamenta naglašeno da se skupštinska većina zalaže da je Kosovo ispred svega i da im ne bi palo napamet da uđu u EU kada bi uslov za to bio priznavanje nezavisnosti Kosova.

Vjerica Radeta je izjavila da je Kosovo faktički priznato, „ima sve karakteristike države“, što vlast potvrđuje „potpisivanjem briselskih sporazuma“.

Arapska kompanija Al Ravafed uzela je u zakup na 30 godina 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta od vojne ustanove Morović, koja je zbog toga godišnje oštećena za 1,6 miliona evra, rekla je Vjerica Radeta.

Nedimović je odgovorio da Al Ravafed sa Upravom za poljoprivredno zemljište ima ugovor o 4.200 hektara poljoprivrednog zemljišta i dodao da su sve obaveze izmirene.

Ugovor koji se odnosi na sistem za navodnjavanje i podizanje logističkih centara je 70 odsto završen. Ostali deo će biti završen do marta, izjavio je Nedimović.

On je rekao da će se Vlada Srbije, „i da postoji i promil šanse“, boriti da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

I kada možda neki budu mislili da više nema šanse, i onda ćemo se boriti, jer to je naša obaveza kao ljudi koji žive u Srbiji i vole svoju zemlju, izjavio je Nedimović.

Vjerica Radeta mu je odgovorila da za ostanak Kosova u Srbiji „ima šanse“.

Mi se za to zalažemo, ne na način na koji vi radite, ne ulaskom u EU, nego izlaskom iz pregovora sa Unijom i traženjem zaštite od Rusije, rekla je Vjerica Radeta. Ona je ocenila da SSP uvodi Srbiju u sistem da bude banana država.  

Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da građani EU koji budu hteli da kupe zemljište 10 godina moraju da budu nastanjeni u lokalnoj samoupravi gde se zemljište nalazi.

Rok od 10 godina počinje da teče od usvajanja izmena i dopuna tog Zakona.

Osoba koja želi da kupi poljoprivredno zemljište mora da ga obrađuje najmanje tri godine, da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu u trajanju od najmanje 10 godina neprekidno i da u svojini ima mašine i alate za obradu zemlje.Građanima EU biće dozvoljeno da kupe maksimalno dva hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari