Delegacija srpskog parlamenta u Sofiji protiv pridruživanja Kosova Parlamentarnoj skupštini NATO 1foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

Delegacija srpskog parlamenta koja se nalazi u Sofiji na zasedanju Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a saopštila je danas da bi Kosovo dobijanjem pridruženog članstva u PS NATO bila prekršena Rezolucija Saveta bezbednosti UN.

„Ukazano je da bi dobijanjem pridruženog članstva u Parlamentarnoj skupštini NATO ‘Skupštine Kosova’ bila prekršena pravno-obavezujuća Rezolucija 1244 SB UN, kao i da bi bio učinjen presedan u okviru PS NATO, budući da takozvano ‘Kosovo’ ne priznaju ni sve članice ove organizacije, štaviše na Kosovu i Metohiji snage NATO vrše mirovnu operaciju, u skladu sa mandatom UN“, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Dodaje se da bi dodatno bio prekršen i Poslovnik PS NATO. Konačno, takva odluka predstavljala bi „nagradu“ za sve dosadašnje jednostrane poteze Prištine i za činjenciu da danas Srbi na Kosobu žive kao u getu.

Delegacija se sastala sa predsednicima delegacije Španije i Italije, kojima je uručeno pismo predsednice Skupštine Republike Srbije Ane Brnabić.

U tom pismu „se posebno skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i Metohiji, o čemu svedoči i podatak da je samo tokom proteklih godinu dana Kosovo i Metohiju napustilo više od 15 odsto ; srpskog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Delegacija srpskog parlamenta koja učestvuje na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Sofiji čine vršilac dužnosti šefa delegacije Nataša Jovanović kao i članovi Zoran Dragišić i Goran Rakić.

Lord Mark Lankester, koji je izvestilac za nacrt izveštaja „Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“, dobio je od članova srpske delegacija primedbe koje se odnose „na potrebu da se zauzme nepristrasan odnos prema Kosovu, koji bi bio u skladu sa deklarisanom politikom NATO u vezi sa tim pitanjem“.

Srpska delegacija je, na sastanku sa lordom Lankasterom, ukazala na istorijski netačne podatke u izveštaju, kao i na to da u njemu nisu objavljeni podaci o nasilju kojem su izloženi kosovski Srbi, uz tvrdnju da se oni suočavaju i sa nizom teškoća za ostvarivanje svojih fundamentalnih prava.

Naglašeno je i da po Rezoluciji UN 1244, misija KFOR predstavlja na Kosovu jedine legitimne oružane snage, te da je stoga transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Lord Lankaster je rekao da je spreman da razmotri sve sugestije i komentare koji su dostavljeni.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije Republike Srbije pri NATO ambasador Branimir Filipović.

U Sofiji od 24. do 27. maja traje zasedanje Parlamentarne skupštine NATO tokom kojeg će biti razmotren zahtev Kosova da dobije status pridruženog člana u toj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari