NATO potvrdio da su uklonjene sve barikade na Kosovu 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

KFOR je demontirao poslednje barikade na Severu Kosova, potvrdili su upravo iz NATO-a nakon što je ovog jutra u mestu Žaže u zvečanskoj opštini započeto sa uklanjanjem teške mehanizacije, a svega dva dana nakon uklanjanja zapaljenih kamioni kod Dudinog Krša.

Misija NATO-a, KFOR završila je uklanjanje nekoliko vozila koja su blokirala puteve na severu Kosova, raspoređivanjem inženjerijskih jedinica u oblastima Duding Krša i magistralnog puta Srbovac.

Uklanjanje barikada izvršili su, kažu, u skladu sa mandatom KFOR-a u UN – na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine koji nalaže obezbeđivanje signorg okruženja i slobode kretanja za sve zajednice.

Preciziraju da se sa uklanjanjem poslednjih barikada krenulo nakon odluke donete 28. decembra o uklanjanju drugih barikada na Severu.

„Uklanjanje barikada usledilo je nakon intenzivnih napora NATO saveznika i Evropske unije da smanje tenzije, uz ključnu podršku KFOR-a i misije za vladavinu prava (EULEX) koju predvodi EU“, preciziraju iz NATO-a.

Naglasili su da je demontiranje poslednjih barikada obaveljno na brz, bezbedan i siguran način, kako bi se izbegli incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbednost.

Iz NATO-a poručuju da KFOR ostaje izuzetno oprezan i da je u mogućnosti da sprovodi svoj mandat.

Alijansa poručuje da podržava dijalog koji se vodi u Briselu.

„NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona“, naveli su iz ove misije.

Podsetimo, Srbi sa Severa Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do prošle nedelje bilo ih je najmanje 14.

Sa njihovim uklanjanjem, ali od strane Srba koji su ih i postavili, krenulo se u prošlog četvrtka, odnosno tačno 20 dana od postavljanja.

Sa druge strane, ostala je barikada kod Dudinog Krša koju su činila dva kamiona koja su zapaljena uoči uklanjanja ostalih barikada.

Ove kamione uklonila je pre dva dana misija KFOR-a koristići tešku mehanizaciji.

I dok je šira javnost smatrala da je time uklonjena poslednja barikada, Kosovska policija najavila je ovog jutra da će u mestu Žaže u zvečanskoj opštini KFOR ukloniti sa puta tešku mehanizaciju.

Kako se naš reporter u međuvremenu uverio, reč je o barikadi koja se nalazi u blizini Gerentološkog centra kod Srbovca, odnosno na sporednom putu, svega više desetine metara od magistralnog puta Priština-Raška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari