Ne davimo Beograd o Rio Tinto: Velika pobeda učesnika protesta ali i društva u celini 1foto (BETAPHOTO/Zelena patrola/DS)

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je večeras da je ukidanje Prostornog plana za projekat Jadar „velika pobeda građana koji su su na protestima i blokadama borili protiv kompanije Rio Tinto ali i društva u celini“.

Iz pokreta su naveli da je poništavanje svih dozvola kompaniji Rio Tinto za istraživanje i preradu jadarita „dokaz da se građani, ekološke organizacije i politički pokreti mogu uspešno suprotstaviti štetnim projektima vladajućeg režima“.

„Ovo je trenutak kada moramo biti ponosni jedni na druge, ali istovremeno svesni da ne postoji nijedna garancija, niti mogućnost poverenja u postojeću vlast da već nakon izbora neće istu Uredbu usvojiti ili jednostavno ‘namignuti’ Rio Tintu da bespravno nastavi sa istraživanjem i testiranjem prljavih tehnologija prerade minerala u Srbiji i zagađuje našu zemlju, naše reke i izvorišta vode“, piše u saopštenju.

Vlada Srbije ukinula je večeras uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit čime su po rečima premijerke Ane Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

„Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali“, kazala je premijerka posle sednice vlade Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i „stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji“.

„Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno“, kazala je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari