Brnabić: Ukinuta uredba iz 2020. o prostornom planu za područje Jadra, gotovo sa Rio Tintom 1Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Na današnjoj sednici Vlade Srbije ukinut je prostorni plan za područje posebne namene u oblasti Jadra, a samim tim i sva ostala dokumentacija u vezi sa Rio Tintom i Rio Sava Exploration, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice.

„Ovime je priča sa Rio Tintom u Srbiji završena“, naglasila je Brnabić.

Ekološke organizacije su svoje zahteve predale Vladi Srbije 12. januara ove godine, a na današnjoj sednici Vlada Srbije odlučila je da ih sve prihvati.

Brnabić je prilikom obraćanja novinarima nakon tek završene sednice Vlade pokazala dokumente rekavši da je tu sva dokumentacija od 2002. godine do danas.

Pozvala je sve predstavnike ekoloških organizacija koje su 12. januara predale zahteve da dođu do zgrade Vlade, gde mogu da pogledaju i preuzmu dokumentaciju.

Brnabić je rekla da su svi zahtevi Sava Manojlovića već ispunjeni, i da je protest koji je on najavio za večeras ispred Predsedništva besmislen.

„Poziv na okupljanje danas ispred predsedništva je besmislen i dokaz koliko je ovo sve politikanstvo“, rekla je Brnabić.

Istovremeno, Savo Manojlović je na svom Tviter profilu napisao da će se protest svakako održati, jer i dalje ostaje drugi uslov – uvođenje zabrane eksploatacije bora i litijuma na 20 godina.

Premijerka je podsetila da je ćerka firma Rio Tinto, Rio Sava Exploration u Srbiji od 2004. godine kada je kako je rekla, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju radnje na istraživanju rude jadarit a da je 2006. godine izmenjen zakon o rudarstvu na način da onaj ko vrši istraživanja ima pravo da eksploatiše rudu.

Rio Tinto je prethodno danas u saopštenju naveo da je kompanija zabrinuta zbog mogućnosti povlačenja prostornog plana u području Jadra.

Brnabić: Nema reči kojima bih opisala licemerje stranaca koji finansiraju proteste

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije koji se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove proteste i istakla da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije.

Ona je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade navela da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora i da im je tu istu poruku prenela.

Brnabić je ocenila da su se finansijeri iz inostranstva „sjatili“ u Srbiji ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

Među organizacijama koje su prema njenim tvrdnjama finansirale ekološke proteste u Srbiji su Fondcija Rokfeler, USAID, Vestiminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet i Fondacija „Hajnrih Bel“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari