Ne davimo Beograd: Radnici Sava Centra trpe velike pritiske da napuste posao 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je posle nekoliko neuspešnih prodaja Sava centra i spuštanja cene za ovaj reprezentativni objekat u vlasništvu Grada Beograda, na red došao pritisak na radnike zaposlene u Sava Centru.

„Svih 103 radnika i radnica Sava centra su dobili navodno neobavezujuću anketu u julu ove godine, u kojoj su mogli da se opredele za tri opcije: za socijalni program po kolektivnom ugovoru, prelazak u drugo javno preduzeće u vlasništvu Grada ili neizvesnu budućnost sa budućim kupcem Sava centra koji im možda ponudi posao“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Ne davimo Beograd: Radnici Sava Centra trpe velike pritiske da napuste posao 2
Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Iako je, kako kažu, na samoj anketi jasno naznačeno da je anketa preliminarna i da se ne potpisuje, te da nema zakonskog osnova po kojoj bi ona mogla biti obavezujuća, u proteklih nekoliko nedelja radnici i radnice ovog javnog preduzeća trpe velike pritiske da potpišu ugovore sa drugim gradskim ustanovama i preduzećima i time pristanu na lošije uslove rada i niža primanja.

„Smatramo da je ovakvo ponašanje prema radnicima ovog preduzeća neprihvatljivo posebno imajući u vidu da je veliki broj njih ceo svoj radni vek proveo u Sava centru i veoma profesionalno i odgovorno obavljao svoja zaduženja i obaveze“, dodaje se u saopštenju.

Kako je prodaja Sava centra propala u više pokušaja i pored velikog spuštanja cene, Inicijativa Ne davimo Beograd ponovila je stav da ovaj objekat ne treba prodavati, već sačuvati za budućnost i obnoviti ga uz pomoć pristupnih fondova Evropske unije (pogotovo u sferi energetske efikasnosti) i javno-civilnih partnerstava u oblasti upravljanja ovim objektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.