"Prvo dugme Srbije": Ko je Nebojša Košutić, ambasador Srbije u Poljskoj, o kome bruje društvene mreže? 1Foto: Twitter / Ambasada Srbije u Poljskoj

Ambasador Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić, koji pokriva i Litvaniju na nerezidencionalnoj osnovi, dospeo je ove sedmice u centar pažnje javnosti, pogotovo na društvenim mrežama, zbog svog sakoa.

Ambasador Srbije predao je pre nekoliko dana akreditivna pisma predsedniku Litvanije Gitanasu Nausedi u Vilniusu, gde nema ambasade Srbije. Razgovarali su o bilateralnim odnosima i načinima za njihovo unapređenje, saopšteno je iz ambasade u Poljskoj.

Međutim, mnogo više od same svrhe posete pažnju je privuklo njegovo odelo, koje je, kako ocenjuju mediji i korisnici društvenih mreža, neprimereno za ovu posetu. Ambasador je, naime, obukao uzak sako na kojem je zakopčao jedno dugme.

„Prvo dugme Srbije“,„Čarobni svet srpske diplomatije“, „Ambasador Srbije u Poljskoj i neki lik koji se lepo obukao“, „Pre i posle centrifuge na 1200 obrtaja“, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Javnost o Košutiću zna veoma malo, jer se do ove prilike nije mnogo pojavljivao u medijima i eksponirao.

Sve što se o njemu može naći su protokolarne vesti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Srbije u Poljskoj, kao i na tviter nalogu ambasade.

U njegovoj zvaničnoj biografiji se navodi da je rođen 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovne i magistarkse studije na Pravnom fakultetu. Položio je pravosudni ispit i pohađao diplomatske akademije u Srbiji i Nemačkoj.

Na sajtu Ambasade se ističe i njegovo dosadašnje profesionalno iskustvo, a među prvim poslodavcima su mu bili Privredni sud u Beogradu, Institut za međunarodnu politiku i privredu, te kompanija “Zepter International“.

Od 2002. godine radi u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, najpre u Službi za međunarodnopravne poslove.

Od 2004. do 2006. bio je potom prvi sekretar – konzul u Ambasadi Srbije u Beču, a naredne dve godine savetnik za političke poslove u Ambasadi u Hagu.

Nakon Holandije, tri godine je bio direktor Direkcije za institucije EU pri MSP Srbije, a onda prelazi na mesto generalnog konzula Republike Srbije u Diseldorfu, u Nemačkoj gde se zadržao sve do 2017. godine.

Na kratko prelazi u kabinet ministra spoljnih poslova, da bi 2021. do 2022. bio i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za EU.

Govori engleski i nemački jezik. Oženjen je i ima dve ćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari