Nehamer: Austrija most između EU i Srbije, bitno da se Unija jasno odredi 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas u Beogradu da će njegova zemlja i dalje nastojati da bude most između EU i Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Nehamer je rekao da je zbog ruske invazije na Ukrajinu za Srbiju i druge zemlje regiona „bitno da se EU jasno odredi“ i da pruži „jasan znak da te države pripadaju Uniji i Evropi“.

„Mi kao EU moramo da učinimo sve da proces pristupanja (Zapadnog Balkana) bude ubrzan. Austrija sebe vidi kao most u tom procesu, za nas je veoma važno da se taj postupak ubrza“, kazao je Nehamer.

Naveo je da su odnosi sa Srbijom „od velikog značaja“ za Austriju i dodao da je Srbija „geostrateški i geopolitički važan partner za Austriju, a time i za EU“.

„Za Austriju je veoma važno da radimo zajedno jer nas jednako pogađa i fenomen organizovanog kriminala i fenomen ilegalnih migracija. Obaveza je i interes jedne članice EU da pruži jasan signal da treba da radimo zajedno da pronađemo rešenje za probleme“, rekao je austrijski kancelar.

On je najavio produbljivanje bilateralne saradnje i ukazao da je srpsko tržište „veoma interesantno“ za Austriju, i za EU.

„Austrija će bilateralno sve učiniti da produbi dobre odnose sa Srbijom jer su oni za nas od velikog značaja, kao što su i za Srbiju“, kazao je Nehamer.

On je ukazao na „veliku brigu“ jer Rusija ima veliki uticaj na Zapadnom Balkanu, a Kina „veliki interes da se pozicionira“ u tom regionu.

Nehamer je rekao i da Austrija „izuzetno zavisi“ od ruskog gasa i dodao da je otvoreno pitanje kako da se postavi prema toj zavisnosti.

„Austrija se dugo uzda u obnovljive izvore energije, ali postoji 25 odsto izvora zavisnih od gasa. Ne možemo preko noći da se oslobodimo te zavisnosti. Kratkoročno, treba da obezbedimo sigurnost ljudima za iduću zimu, a sa druge strane treba da se orijentišemo ka međunarodnom tržištu da bismo dugoročno smanjili zavisnost od fosilnih goriva poput nafte i gasa“, naveo je Nehamer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari