Nemačka ekspertkinja o susretu Vučića i Tačija u Berlinu 29. aprila 1Foto: Valdrin Xhemaj Koca_Sulejmanovic/Epa

Organizacijom sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Berlinu, francusko-nemački tandem šalje jasan signal da EU hoće i mora da sedi za pregovaračkim stolom, ocenjuje za DW nemačka ekspertkinja za Balkan Johana Dajmel.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se u ponedeljak 29. aprila sa šefovima država i premijerima Srbije i Kosova: Aleksandrom Vučićem, HašimomTačijem, Anom Brnabićem i Ramušem Haradinajem. Zašto je iznenada sazvan taj sastanak?

Johana Dajmel: Pored nekih drugih članica Evropske unije, Nemačka je jedna od zemalja koje su jasno iznele svoje mišljenje o promenama granica koje su predložili Vučić i Tači. Posledice tog predloga predstavljale bi veliki bezbednosno-politički rizik, ne samo za Kosovo, već i za čitav region Balkana. Očigledno da su imale efekta jasne kritike i zabrinutost izraženi u Berlinu, kao i od strane poznatih međunarodnih ličnosti i stručnjaka.

Da li je ovaj sastanak odgovor Berlina i Pariza na debatu o promeni granica između Kosova i Srbije?

Johana Dajmel: Kancelarka Merkel i predsednik Makron ovim sastankom šalju jasan signal Vašingtonu – a pre svega Briselu i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini. Ona, ne samo da je tolerisala, već je i podsticala pregovore između Vučića i Tačija. A za to nije imala ni mandat, ni podršku svih 28 članica EU. Sve u svemu, dijalog koji se već godinama vodi u Briselu nalazi se u slepoj ulici. Takođe, pregovori Vučića i Tačija iza zatvorenih vrata malo toga su doneli.

Mnogo bi se postiglo ako bi se sada u Berlinu dao novi impuls i ako bi se u Prištinu, Beograd i Tiranu poslala jasna poruka, da cilj obe zemlje, regiona i Evrope može biti samo sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova, bez promena granica po etničkim kriterijumima.

Treba li uopšte imati velika očekivanja od ovog berlinskog susreta? Na kraju krajeva, prsituni su najvažniji evropski političari, Merkel i Makron…

Johana Dajmel: Nemačka i Francuska su pozvale na ovaj neformalni sastanak na najvišem nivou. Time te dve države, koje su nakon razornih svetskih ratova Jelisejskim ugovorom iz 1963. okončale neprijateljstvo i započele prijateljstvo, pokazuju da su normalizacija i dobrosusedski odnosi posle užasnih ratova mogući i za Kosovo i Srbiju. S druge strane, pozivom u Berlin, francusko-nemački tandem šalje jasan signal da je Evropa, da je EU spremna i da je i dalje angažovana. I da hoće i mora da sedi za pregovaračkim stolom.

Intervju sa Johanom Dajmel čitajte u celosti na sajtu Dojče velea.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari