Nema više igre, sutra u Briselu prolazi samo DA na evropski sporazum: Sagovornici Danasa o sastanku Vučića i Kurtija 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Izjave evropskih zvaničnika uoči sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina Kurtija, samouverene su sa stanovišta očekivanja da će dvojica lidera prihvatiti evropsko mirovno rešenje.

Tome doprinose i izjave Vučića i Kurtija, koji su, takođe, u nekoliko navrata istakli da je prihvatanje francusko-nemačkog dokumenta neminovnost.

Unazad, dva, tri dana, i Vučić i Kurti su primili pisma od francuskog predsednika i nemačkog kancelara i italijanske premijerke, a obojica su imali i telefonske razgovore sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu, Derekom Šoleom.

– Da nije došlo do približavanja pozicija sa Beogradom i Prištinom oko evropskog plana, sastanak u Briselu verovatno ne bi bio ni zakazan. Međutim, ako je verovati rečima Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, obe strane još u uvek imaju crvene linije koje će sutra i predočiti – kaže za Danas Sofija Popović, novinarka portala European Western Balkans.

Nema više igre, sutra u Briselu prolazi samo DA na evropski sporazum: Sagovornici Danasa o sastanku Vučića i Kurtija 2
Foto: Privatna arhiva

Obojica su u prethodnom periodu bili veoma jasni, dodaje ona, Vučić u stavu da bez ZSO nema dogovora, a Kurti da je ZSO u tom obliku za Kosovo neprihvatljiva.

– Zbog toga je moguće da ishod sutrašnjeg dijaloga bude mnogo manji od onoga što se očekuje. Ono što je izvesno je da će se sutra dogovoriti neki načini i koraci kako da se evropski plan što pre prihvati i sprovede – smatra ona.

S obzirom na atmosferu u Srbiji i na Kosovu, napominje, sigurno je da će obema stranama biti ostavljen dovoljan prostor da za unutrašnju upotrebu proglase neku vrstu “pobede”.

– U slučaju Srbije, kao glavni benefit mogle bi da se iskoriste jake garancije da će ZSO biti sprovedena, što je obaveza Kosova na kojoj insistitira međunarodna zajednica paralelno sa prihvatanjem evropskog predloga – kaže naša sagovornica.

Sporazum za „omekšavanje“ stavova pet članica EU koje ne priznaju Kosovo

Moj utisak je, objašnjava dalje, da je prihvatanje evropskog plana mnogo važnije za Brisel, kao dobra podloga za omekšavanje stavova pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo.

– To je jedini način da se napravi pomak u evropskim integracijama Kosova, ali i Srbije, što se otvoreno navodi kao jedan od razloga zašto bi plan trebalo prihvatiti – kaže Sofija Popović.

Prema njenim rečima, iako se pisma i telefonski pozivi zapadnih zvaničnika u provladinim medijima predstavljaju kao dramatično povećavanje pritiska na predsednika Srbije, ne misim da oni donose bilo sta što zvaničnom Beogradu već nije rečeno.

Nema više igre, sutra u Briselu prolazi samo DA na evropski sporazum: Sagovornici Danasa o sastanku Vučića i Kurtija 3
foto BETAPHOTO (Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ne može da se ne primeti da poziv nije stigao iz Moskve

– U simboličkom smislu ne može da se ne primeti da poziv nije stigao iz Moskve. To može biti potvrda da se kosovsko pitanje ne rešava tamo gde se Rusija nešto pita. Ukoliko je to tako, argument da su bliski odnosi sa Rusijom neophodni zbog rešavanja kosovskog pitanja pada u vodu – zaključuje sagovornica Danasa.

Zanimljivo je da se pismu Makrona i Šolca priključila i italijanska premijerka

Duško Lopandić, profesionalni diplomata, ocenjuje za Danas da pismo koje su lideri Francuske, Nemačke i Italije uputili pregovaračima u dijalogu bez sumnje predstavlja potvrdu visokog interesa i značaja koja ova faza dijaloga predstavlja za vodeće zemlje EU, a iz, napominje, drugih izvora znamo da je to slučaj i sa SAD.

Nema više igre, sutra u Briselu prolazi samo DA na evropski sporazum: Sagovornici Danasa o sastanku Vučića i Kurtija 4
Foto FoNet Milica Vučković

– Ovim je dodatno podignut nivo očekivanja, pa i pritiska, kada se radi o sledećoj rundi dijaloga u Briselu. Ovo takođe potvrđuje i visok stepen koordinacije između visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja, kao glavnog posrednika u dijalogu i vodećih država članica EU, što je karakteristika ove faze dijaloga, za razliku od nekih prethodnih perioda – smatra Lopandić.

Zanimljivo je, takođe, primetiti, napominje, da se ovaj put i Italija direktnije uključila, bar simbolično, u aktivnosti oko dijaloga, što, ističe Lunić, između ostalog potvrđuje utisak o normalizaciji položaja i saradnje desničarske vlade Melonijeve u odnosu na glavne partnere u EU.

Došlo je do kraja, nema više – biće, neće biti

– Čini mi se da je u ovom trenutku manje važno da li će sutra u Briselu biti nešto potpisano ili ne. Ono što je važno je to da će Vučić i Kurti u Briselu preuzeti veoma čvrste obaveze. Da li će to biti u vidu nekih izjava ili jako izraženih usmenih uveravanja, ili neki papir koji će da se nazove zajedničko saopštenje, to je manje bitno. Bitno je da svaki od tih činova, koji god da bude, biće čin obavezivanja, da se nastavi sa razradom i primenom predloga EU o Kosovu, koji podržava Amerika – kaže za Danas Radomir Diklć, bivši ambasador Srbije u Francuskoj.

Sutra je bitan dan, jer, napominje on, to višegodišnje mučenje će se na neki način završiti.

Nema više igre, sutra u Briselu prolazi samo DA na evropski sporazum: Sagovornici Danasa o sastanku Vučića i Kurtija 5
Foto: YouTube/Insajder Video/Printscreen

– To što treba da se razradi nije jednostavno niti će to da se desi u dva dana ili dve nedelje. Međutim, izvesno je da će se skinuti sa dnevnog reda ono – biće ili neće biti. To će se primeniti i razraditi mehanizmi koji su u tom planu i sutra će u punom tekstu svima nama da se predstavi – ističe Dikić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je većina građana navikla da predsednik Vučić nešto obeća, pa da to obećanje bude „ludom radovanje“.

I Vučić i Kurti će moći da kažu da su dobili najviše

– Međutim, sa međunarodnim partnerima je došlo do kraja sa tim sitnim igrama i da neće moći tek tako da se forma saglasnosti potom tumači na nekakav drugačiji način od onoga kako se oni sutra budu dogovorili. Verovatno neće svi detalji tih dogovora biti dostupni javnosti, a i Vučić i Kurti će to moći da tumače u smislu toga da su „pobedili“, postigli najviše… – ističe naš sagovornik.

Jesmo mi spremni na raznorazne merifetluke i neispunjavanje obećanja, dodaje, ali međunarodna zajednica nije na to spremna, odnosno više nije na to spremna.

– To se videlo od lakše kategorije od pre nekoliko dana, Miroslava Lajčaka, pa do teže koja piše pisma ovih i ponavljaju i jasno izražavaju šta se očekuje od Vučiča i Kurtija. Tako da su i jedan i drugi saterani u čošak – smatra naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari