Nikola Jovanović ne prelazi u SSP 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Objavljivanje audio-snimaka Nikole Jovanovića, doskorašnjeg potpredsednika Narodne stranke, u kojima on najavljuje da prelazi u Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa i po nacionalnoj osnovi napada lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, neće uticati na rad Udružene opozicije Srbije, bar tako kažu predstavnici stranaka članica ove opozicione organizacije.

Oni takođe napominju da se jedinstvo opozicije u borbi protiv aktuelne vlasti ne sme poremetiti, makar ne zbog kafanskih izjava jednog čoveka. Sukob na relaciji Jovanović – Jeremić uglavnom ne žele da komentarišu, a iz Đilasovog SSP-a poručuju da Jovanović ne prelazi u njihovu stranku.

„Bilo bi neodgovorno da se zbog jednog personalnog slučaja ugrozi budućnost srpske opozicije, ali i države u celini. To niko odgovoran ne bi uradio, a mi iz Udružene opozicije Srbije smo dokazali da lične interese političkih stranaka stavljamo na stranu kada su nacionalni interesi u pitanju. Tu pre svega mislim na bojkot parlamenta i bojkot lažnih izbora. Zaista nisam pratio suštinu dizanja prašine oko burnog rastanka Jovanovića sa bivšom strankom, niti bi mi ikada palo na pamet da komentarišem tajne snimke bilo čijih razgovora. Sve što mislim o ljudima u opoziciji u političkom smislu, pa i o Nikoli Jovanoviću, kažem im lično ili pred užim krugom ljudi gde je ta osoba prisutna. Najčešće pre svih onih koji o tim ljudima iz opozicije govore javno, puno vremena nakon toga – ističe za Danas Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, dodajući da ništa ne sme da poremeti odnose u opoziciji.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, kaže za Danas da ne želi da komentariše sukob na relaciji Jovanović – Jeremić, niti želi da se meša u unutrašnje stvari Narodne stranke, ali smatra da taj sukob ne bi trebalo da utiče na rad Udružene opozicije Srbije.

On napominje da opozicija sada diže lestvicu i da će raditi na tome da se politički artikulišu stavovi građana koji su nezadovoljni stanjem u društvu, i to tako što se svaka stranka unutar UOS-a obraća svojim biračima, čime se, po njemu, sveukupno jača opozicija.

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, ističe za Danas da opozicija ima mnogo problema u borbi sa aktuelnom vlašću koja svakodnevno krši Ustav, da bi sada trošila snagu na neke unutaropozicione sukobe.

Na pitanje da li Nikola Jovanović, ipak, prelazi u Stranku slobode i pravde, kako je sam najavio, Bulatović odgovara da je stav Marinike Tepić, još jedne potpredsednice SSP, bio jasan i da je to stav stranke.

Tepić kaže za Danas da je sve što je imala na temu Nikole Jovanovića već rekla i da ako se ona bude pitala on neće biti član SSP.

 

Nikola Jovanović ne prelazi u SSP 2

A onaj od čije reči najviše zavisi, lider SSP-a, juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.

U stranci Vuka Jeremića ubeđeni su da nakon curenja tajnih audio-snimaka Đilas neće primiti u stranku Jovanovića i da samim tim neće narušiti jedinstvo Udružene opozicije Srbije.

„Đilas je pre svega vrlo racionalan čovek i on ga nakon ovakvih Jovanovićevih ispada, sigurna sam, neće uzeti u stranku. U suprotnom to bi značilo da prima čoveka koji je napravio nekoliko šovinističkih i seksističkih ispada. Napao je ne samo Vuka Jeremića, po pitanju njegovog porekla po majci, nego i Mariniku Tepić, što je i seksistički ispad. Tu imamo i čoveka koji je oljagao svog bivšeg šefa sa kojim je proveo desetak godina, koji ga je sa sobom poveo i u Njujork i u UN i pitanje je onda kako se oslanjati na tako jednog nesolidnog čoveka i misliti – to se meni neće desiti. Naravno da bi se desilo sutra i Đilasu ili nekom drugom, jer je to kliše po kome se taj čovek ponaša“, ističe za Danas Sanda Rašković Ivić i dodaje da ne veruje da je Đilas lično imao bilo šta sa Jovanovićevim pokušajima slabljenja NS.

Sam Jovanović juče se nije javljao na telefon, niti odgovarao na poruke, tako da smo uskraćeni za odgovor da li ostaje pri stavu da u Skupštini grada ostane samostalni odbornik, ili je ipak napravio neki dogovor sa liderom SSP o vođenju odborničke grupe SZS u Skupštini Beograda, iz koje će se uskoro izdvojiti četiri odbornika Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari