Nikolić: Državni praznik 25. novembar

Ostavite komentar


  1. Ta "skupstina Vojvodine" koja je donela odluku o pripajanju Srbiji, nije imala nikakav legitimitet, jer njeni clanovi nisu birani na izborima, nego su sastavljeni po principu, ko je koga znao. Prema nekim podacima, Srbi su u toj "skupstini" cinili 98%, dok je demografska slika tadasnje Vojvodine bila sarenolikija i Srbi nisu cinili vise od 45% stanovnistva. Pisao sam po secanju, na osnovu necega sto sam davno citao,ako neko zna tacnije podatke,neka me ispravi. Nema tu sta da se slavi, jer smo Vojvodinu dobili od velikih sila, a zbog ogromnih stradanja u toku rata.

  2. Predlažem da se u slučaju usvajanja ovog zakona, odomaći kod nas spuštanje zastave na pola koplja. Inače za Vojvođane, prvi put ove godine, za proteklih 100, imamo manji dohodak nego Srbija.

  3. "Kraljevina Srbija garantovala prava"? Misliš obećala da će ih garantovati?
    "tako i danas Republika Srbija čuva i brani tekovine Velike narodne skupštine, njene odluke i ideje"?? Koju to Republika Srbija brani ideju, a da ima veze sa Vojvodinom? Ideju – dajte mi vlast pa da jeftino dođem do vojvođanske zemlje i sutra je prodam 10-struko?

  4. Problem koji ima svako ko je živeo ili sad živi sa Srbijom je da mora računati na podredjenost centru vlasti, a odavno smo naučili ko je prava vlast u Srbiji (ili nacionalisti, ili te pogodi snajper). Autonomija Vojvodine je Potemkinovo selo koje se poteže kao džoker pred strancima, a suštinski ne postoji.
    Srpsko shvatanje zajedničkog življenja je da ćutiš, daješ i ne tražiš ništa. Ako eventualno pokušaš, onda si sve i svašta, a i može ti se dogoditi nešto loše (npr. “narod” “jogurt” ili metak, bez navodinika). Tretiran si kao izdajnik svete ideje srpstva i jedinstva. Zato su svi i pobegli od Srbije glavom bez obzira. Od osam jedinica u SFRJ, od Srbije su pobegli svi osim Vojvodine. Vojvodina nije jer je specifična po dve stvari – ravničarski miroljubivi mentalitet starosedelaca nespremnih da se pobune čak i kad evidento propadaju ekonomski; i drugo, Vojvodina je od 1918 postala lokalni imigracioni centar za pre svega Srbe i Crnogorce iz ostalih krajeva. Mentlitet ove dve grupe je tokiko različit, da Vojvodjani starosedeoci imaju mnogo više sličnosti sa Madjarima i Slavoncima nego sa Srbima i Crnogorcima imigrantima. Po prirodi menaliteta, braća imigranti su se odmah ponameštali po funkcijama, i struktura mnogih ustanova i preduzeća je u stvari predstavljala porodično/zavičajni rodoslov.
    Dok Srbija ima razloga da slavi, jer ima odakle da finansira svoj nacionalizam, Vojvodjani neka upale sveću i pomole se Bogu (direktno, ne preko SPC). To je brak u koji je Vojvodina unela i dala svo “porodično srebro”, a mladoženja to ’ladno spisk’o (jer "tvoje je sad moje, jel tako – tako je, ćuti!") i ostavio mladu golu i bosu. I još se drči kad ova nešto gundja… Današnje novine su objavile još jedan interesantan podatak – prosečna neto plata u Srbiji je u Oktobru 2016 bila 45.281 dinara, a u Vojvodini 43.543 dinara. O ostalim razlozima nezadovoljstva je malo i ceo Danas da piše o tome.
    Neko slavi, neko plače. Glavno da su Vojvodjani mirni i ukolevčeni.
    Živelo ujedinjenje, živela Srbija!

  5. Praznik u čast nepostojećeg događaja! 25. novembra nije pripajanje izglasala Vojvodina, već Bačka, Banat i Baranja.
    Srem je izglasao dan ranije.
    Na stranu legitimitet, ko je šta kome obećao itd, istorija se uglavnom i piše događajima koji nemaju legitimitet. Ali činjenica je da pripajanje NIJE izglasala jedinstvena Vojvodina, već dve odvojene skupštine.
    I u vreme Austrougarske Vojvodina je predstavljala kulturnu autonomiju Srba u odnosu na nesrpsku vlast.
    Šta je danas AP Vojvodina? Autonomija koga u odnosu na šta.
    Činjenica je da su AP Vojvodinu kreirali ljudi koje je školovala Kominterna. O tome reba razmisliti.

  6. @Slobodna Vojvodina. NE SMIJE SE OVJDE TAKO ZBORIT““! Pre rata je Vojvodina bila najrazvijeniji region Jugoslavije, odmah posle Slovenije. Banat je bio naseljen podunavskim Švabama i bio bogatiji i od Slovenije. A onda je Satana iz Kumrovca naselio Vojvodinu Hercegovcima, Crnogorcima, Krajišnicima, …. i sada je Banat nerazvijeno područje Srbije. A Sloba je 1995 naselio ponovo Prekodrince. Na nedavno prikazanoj reportaži o protestima 1996/7 (1997), dve grupe za kontramiting, jedine koje su vidjene na filmu, nosile su transparente VRBAS i LOVĆENAC.

    POSETITE KRAJIŠKU KORIDU KOD NOVOG SADA!

  7. Sad se covek setio da su razlicite kulture nase bogatstvo. A sto je pojedinim razlicitim kulturama "pakovao kofere" i "spremao sendvice" u vremena kada je trebalo biti covek a ne jastreb to nikome nista. Sramota zemlje je da ovaj bude ista sto ima bilo kakvu funkciju. Ajde sto je glup ali sto stida nema ni gram to ne mogu da oprostim. Ne samo njemu, mnogima.

  8. GROBARA NEMA KO DA SAHRANI. Tomu treba razumeti. On se, jadan, bori za publicitet, pošto ga je Palamuda von Bugojno proterao u mišju rupu i praktično ukinuo instituciju predsednika./ Naravno, predlog je imbecilan. On upravo poseća Madjare i druge zainteresvane da Vojvodina nije nikad bila deo Srbije i da je praktično anektirana. Iz Vojvodie je proterano c 400.000 Folksdojčera, njihova imanja dodeljena su Nikoletinama Bursaćima. A conto toga Srbija od Nemačke nije dobila ni markłe kao ratnu otštetu, ali su Broz i Milošević dobili svoje pretorijanske garde, koje i danas služe režimu (Vučićevom, naravno).

  9. Evo je poznata stvar pravili bi Vojvodina Republiku bez Srba a sada ih je 70%.i SVE VEC VIDJENO STO VAZI ZA DRUGE NE VAZI ZA SRBE!!!!!.Ono o livadi ovde ne vazi.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.