Niška opozicija zahteva veću javnost u radu Vlade Srbije, skupštinskih odbora i nezavisnih državnih organa 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

Niški opozicioni poslanici, predvođeni Tamarom Milenković Kerković iz Srpskog pokreta Dveri, pozivaju građane iz Niša i jugoistočne Srbije da se aktivno uključe i prate rad zavisnih i nezavisnih organa Narodne skupštine kako bi se taj grad i ovaj deo Srbije bolje i ravnomernije razvijali.

“Da bi to pravo građani mogli da iskoriste, moj predlog je da se snimaju i sednice Vlade, vrati institucija građanskog nadzornika u Zakon o javnim nabavkama, da se bolje informiše javnost prilikom usvajanja izveštaja nezavisnih organa -Narodne banke Srbije, Fonda za razvoj Srbije, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za konrolu državne pomoći, Radio difuzne agencije…Sve to je neophodno da bi građani cele Srbije, naravno i Niša mogli aktivno da učestvuju u procesu demokratije”, kaže poslanica Milenković Kerković.

Ona dodaje da poslanici imaju čitav „arsenal“ instrumenata, od interpelacije, glasanja o nepoverenju Vladi ili članu Vlade, razmatranja izveštaja državnih organa, poslaničkih pitanja, anketnih odbora, javnih slušanja pomoću kojih mogu da kontrolišu rad Vlade, ministara i preko 15.000 organa javne vlasti koji se finansiraju novcem građana.

“ I pored velike odgovornosti i širokih ustavnih i zakonskih ovlašćenja narodnih poslanika da u ime svojih glasača predlažu donošenje zakona i da kontrolišu rad Vlade, postoji veliki broj prepreka. Parlamentarna praksa je da se predlozi opozicionih poslanika ne stavljaju na dnevni red skupštinskog zasedanja kao dopunske tačke, ministri najčešće ne dolaze na sednice na kojima imaju obavezu da odgovaraju na poslanička pitanja”, objašnjava poslanica Dveri.

Ona napominje da je veliki nedostatak što se skupštinska zasedanja ne prenose na RTS1 , već na RTS2 i to prekidano drugim sadržajima, iako prenos plaćaju i Skupština i građani.

“Često se zabranjuje da na konferencijama za medije narodnih poslanika iz opozicije učestvuju gosti, a sve kako bi se ovlašćenja narodnih poslanika umanjila a kroz formalizovano poštovanje procedure banalizovala prava građana”, konstatuje Milenković Kerković.

Dragan Đorđević, jedan od osnivača Odbora za ljudska prava u Nišu, smatra da je odlična ta inicijativa poslanika iz niških opozicionih partija, pošto bi njenom realizacijom građani kvalitetnije ostvarili svoje pravo na demokratiju i informisanje.

“Svakako je neophodna veća javnost i transparentnost u radu Narodne skupštine, Vlade, skupštinskih odbora…Građani ne mogu da učestvuju u procesu donošenja odluka, ako nisu na pravi način upoznati. Da bi građani imali kvalitetnije informisanje neophodna je mnogo veća javnost u radu državnih organa. Zašto ne bi bile otvorene sednice skupštinskih odbora i Vlade da građani Srbije mogu da vide kakav je proces donošenja odluka”, pita Đorđević.

On dodaje da bi veća javnost u radu skupštinskih I državnih organa pomogla i novinarima koji više ne bi morali da dobijaju informacije preko zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Vesna Ilić, doktorand na sociologiji, pak, ocenjuje da građani u Srbiji i Nišu nikada nisu na pravi način bili uključeni u proces donošenja odluka.

“Bilo je tu i tamo nekih pokušaja da se pita plebs, ali su sve to bili bledi pokušaji izigravanja demokratije. Koja vlast je ikada pitala građane da li žele da se državni novac uloži u vojsku ili ne, da li su za to da se gradi ovaj ili onaj auto-put, da se daju subvencije nekoj inostranoj kompaniji… U demokratskih društvima, koja neguju razvijenu demokratiju, postoje referendumi na kojima se građani izjašnjavaju o nekom važnom pitanju”, konstatuje ona.

Sociološkinja, takođe, kaže da je ova inicijativa dobra jer je neophodna veća javnost u radu državnih organa.

“Čim su poslanici opozije ušli u Parlament mogli su da se čuju i drugačiji narativi, odnosno da se čuju i kritike na rad vladajuće Srpske napredne stranke. Sigurna sam da se makar neki mali broj birača ove partije zapitao da li ima makar malo istine u onom što tvrdi opozicija. Kad bi se snimale sednice Vlade i skupštinskih odbora, građani Srbiji bi mogli da dobiju korisne informacije”, smatra ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari