Vlada Srbije tokom avgusta nije smenila nijednog direktora javnog preduzeća, iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić krajem jula na sednici u Nišu najavio da će za mesec dana biti promenjeno 70 odsto menadžmenta u javnim preduzećima.

To je ujedno još jedno od premijerovih brojnih obećanja, koje nije ispunjeno u roku koji je zacrtao u javnosti.

Kada će biti nova „tura“ smena direktora preduzeća, pitanje je na koje Danasu niko nije odgovorio iz kabineta premijera, od članova Vlade i visokih funkcionera vladajuće stranke SNS. Na sednici 28. jula, održanoj u Nišu, Vlada Srbije razrešila je direktore Železnica Srbije, Aerodroma Beograd, Diposa, Državne lutrije Srbije, Dunav osiguranja, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Agencije za bezbednost saobraćaja. Premijer Vučić je tada najavio da će i u EPS-u „morati da bude“ temeljnih kadrovskih promena, ali da ih za sada nema jer „još nisu našli dovoljno dobro rešenje“.

„Ovo je samo početak procesa promena u javnim preduzećima, a one će se nastaviti i tokom celog avgusta. Nameravamo da tada promenimo 70 odsto menadžmenta u našim javnim preduzećima. Umesto razrešenih direktora biće imenovani vršioci dužnosti direktora, a zatim će na javnim konkursima biti izabrani najbolji i najstručniji ljudi“, rekao je Vučić u Nišu.

On je potom ponovio medijima nekoliko dana nakon toga da je tadašnja smena rukovodilaca sedam državnih firmi samo uvod u „veliko čišćenje“. Međutim, uvidom Danasa u izveštaje sa sednica Vlade Srbije tokom avgusta, ali ni početkom septembra, nije smenjen nijedan direktor javnih preduzeća, već su imenovana samo dva vršioca dužnosti direktora – u Državnoj lutriji Srbiji 14. avgusta i u JP „Nuklearni objekti Srbije“ na sednici 21. avgusta.

Premijer Vučić, podsetimo, izjavio je povodom 100 dana rada vlade da problemi postoje u svim javnim preduzećima, a najteža je u onima u kojima se većina novca krije umesto da se taj novac vraća državi. On je menadžerima javnih preduzeća poručio da „oni služe državi“. Osim u dva tri javna preduzeća koja dobro posluju, u ostalim se nedovoljno profitira, dodao je premijer.

„Te pare su državne, a u tim preduzećima oni kriju na deset računa razne novce, kao da je to njihova prćija, a ne državno. Mi smo vas oformili, dali smo vam monopolsku poziciju da biste to državi plaćali. A mi mnogima od njih i dalje plaćamo“, rekao je Vučić početkom avgusta.

Ni zakon o javnim preduzećima, čije je usvajanje premijer Vučić najavio još u svom ekspozeu u prvih 100 dana rada Vlade, još nije ni blizu završetka. Kako je Danas već pisao početkom avgusta, na izradi nacrta tog zakona tek je počelo da se radi, te će sa još pričekati na njegovo usvajanje.

Zaboravljeni Beko

Najava da će privrednik Milan Beko voditi Železnice Srbije takođe još nije realizovana. Beko je javno saopštio da je prihvatio poziv od premijera Aleksandra Vučića da preuzme vođenje Železnicama. Vlada Srbije, međutim, još nije izglasala njegovo imenovanje za vršioca dužnosti direktora niti više iko od predstavnika vlasti pominje tu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.