Novaković: Imaćemo odgovor na ponudu Ane Brnabić, idemo u pregovore 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ/DS

Predsednica Skupštine Ana Brnabić dala je rok opoziciji da u petak do 12 sati dostavi predloge o tome kako dalje raditi na preporukama ODIHR-a, i rekla da će svaki njihov predlog o tome kako raditi dalje – usvojiti. Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije (NPS) kaže da to što je Brnabić rekla ne znači ništa, ali da će stranka čiji je on potpredsednik do datog roka imati spremne predloge.

Prema njegovim rečima, to što Ana Brnabić govori deo je političkog pozorišta.

„Uvek načelno prihvati, ali konkretno sve odbija. Pokaže dobru volju, kao što je na prvom sastanku rekla, da je otvorena da se razgovara o prvom i drugom uslovu, ali to što je ona otvorena da se o tome razgovara, ne znači da je spremna i da se implementiraju rešenja koja bi stvorila klimu za fer i poštene izbore“, navodi Borislav Novaković za N1.

Smatra da to što je predsednica Skupštine Srbije rekla, ništa ne znači.

„Da su želeli da izađu u susret onome što je opozicija tražila, ne kao idealne, nego kao minimalne uslove za fer i poštene izbore, oni bi to uradili. Smisleno je učestvovati u svakom takmičarskom procesu, ukoliko postoji mogućnost da se pobedi. Ukoliko su propozicije postavljene tako da neko nužno gubi, a neko nužno dobija, onda je to besmisleno. Pokušavaju da daju što manje koncesija, a naš posao je da obezbedimo uslove za fer i poštene izbore. I ovo je, sportski rečeno, početno ispitivanje snaga. Pokušavaju da vide koliko mogu da nas potisnu, da nam što manje daju koncesija, a mi želimo optimalne uslove, ali bar minimalne uslove i uslove i okolnosti u kojima postoji mogućnost da pobedimo. Ako ne postoje, onda je pitanje zašto i kako u svemu tome učestvovati“, ističe potpredsednik NPS.

„Bojkot“ kao poslednji izraz

Novaković navodi da vlast oblikuje atmosferu u kojoj će opozicija reći da ne želi na izbore.

„Ne može biti prva reč koju ćemo reći „bojkot“, to može da bude poslednji izraz. Ne može prvo što ćemo osmisliti da bude odustajanje od borbe. Namerno šutiraju loptu u aut, ne učestvuju u igri, da bismo mi izgubili živce, da bismo digli ruke, da bi nas gurnuli u bojkot. Ne smemo da prihvatimo tu njihovu logiku. Moramo da se borimo, treba da učinimo sve u narednom periodu da uslove za izbore dovedemo u tačku u kojoj možemo da učestvujemo i u beogradskim i na lokalnim izborima, sa realnim izgledima da na njima pobedimo. Ako to uspemo, a to i dalje možemo, mislim da u tome treba da učestvujemo. Još smo u procesu borbe za te okolnosti i uslove“, navodi sagovornik N1.

Prema njegovim rečima, ambasador SAD Kristofer Hil i Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Beogradu, došli na razgovor vlasti i opozicije kao posmatrači, i da ih je neko pozvao.

„Mislim da oni samo rade svoj posao. U komunikaciji između institucija, svako mora da vodi računa o integritetu onog drugog. Nije posao stranih diplomata da se mešaju u unutrašnje stvari bilo koje države, ali nije ni posao domaćih političara da opredeljuju ono što diplomate treba da rade. Moramo da imamo određeni nivo pažnje, obzirnosti i delikatnosti u komunikaciji“, navodi Novaković.

Ono što je izvesno, imaćemo aktivan odgovor, kaže sagovornik N1 na pitanje da li će izaći sa predlozima u petak.

„Imaćemo odgovor na ponudu Ane Brnabić, idemo u pregovore, učinićemo sve da našu ulogu učinimo aktivnom. Sutra ćemo imati predloge koje ćemo dostaviti Ani Brnabić. Želimo da imamo aktivnu ulogu u svemu ovome i da koristimo svaku mogućnost da stvorimo okolnosti za fer i poštene izbore, to nećemo propustiti“, poručuju Borislav Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari