Novaković: Novi Sad pretvaraju u grad betona, nereda i haosa 1Borislav Novaković Foto: N1 (arhiva)

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković rekao je danas da najava o pretvaranju 4.000 kvadrata zelenih površina na novosadskom Bulevaru Evrope u parking mesta, govori o tome da gradonačelnik Miloš Vučević i naprednjačka vlast u gradu „apsolutno ne razumeju na koji način bi trebalo voditi računa o Novom Sadu i njegovim građanima“.

„To nije ništa drugo do direktno betoniranje izvora zdravog i čistog vazduha i indirektno narušavanje kvaliteta života svih građana koji žive u tom delu grada“, saopštio je Novaković i dodao da poslednjih godina „svedočimo nemilosrdnom uništavanju zelenila u Novom Sadu u korist par investitora bliskih vlasti“.

Prema njegovim rečima, Novi Sad poprima izgled gradilišta na kom se gradi bez ikakvog reda i plana, i još malo čim opravdava naziv Evropske prestonice kulture.

„Evropski standardi nalažu da je minimum 20 odsto površine grada prekriveno zelenim površinama, a taj procenat u Novom Sadu je svega četri odsto. To je činjenica koje bi sve nas trebala da zabrine i da nipošto ćutke ne posmatramo uništavanje zelenih površina u kojima odveć oskudevamo“, naveo je Novaković.

Miloš Vučević i uprava grada Novog Sada tenderom traže firmu koja će zelene površine na Bulevaru Evrope pretvoriti u parking za više od 200 automobila.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije kao razlog tome navela je da postojeći kapaciteti „ne zadovoljavaju potrebe stanovnika“.

Novaković smatra da je posebno važno proširivati zelene površine upravo u naseljima u kojima je saobraćajnica u neposrednoj blizini stambenih zgrada koje su gotovo okovane betonom.

„Najgore moguće rešenje koje je Gradska uprava mogla da donese je upravo da se zelene površine dodatno narušavaju čime su još jednom pokazali svoju neodgovornost prema građanima Novog Sada“, naveo je Borislav Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari