Novi incidenti pred sednicu Administrativnog odbora 1Foto: N1

Na zahtev jedne trećine članova Administrativnog odbora iz opozicije zakazana je sednica sa jednom tačkom dnevnog reda – smena predsedavajućeg Aleksandra Martinovića. Ipak, ni ova sednica nije prošla bez incidenata.

Sednicu je zakazao potpredsednik Nenad Konstantinović ali, poslanike je sačekala zaključana sala, kako prenosi N1.

Novinari su zajedno sa članovima opozicije otišli do kabineta generalnog sekretara Skupštine gde je došlo do guranja između Milorada Mirčića iz SRS i obezbeđenja.

Nakon razgovara sa generalnom sekretarkom parlamenta, Konstantinović je uzeo ključ i poručio da je sada jasno da „tehničke službe rade onako kako SNS naredi“.

Ovas ednica nije snimana, kako je to inače običaj, a prisustvovali su članovi DS, SDS, Dveri, LSV-a, SRS-a i pokreta Dosta je bilo.

Nenad Konstatinović smatra da je Martinović grubo prekršio poslovnik i zakon, kada u četvrtak na sednici odbora nije dozvolio članovima odbora da govore.

„Srpska napredna stranka uradila je sve da se poslanici ućutkaju i da im se zabrani da udju u salu u skupštini. Oni ne poštuju drugo mišljenje“, rekao je Konstatinović.

Kako on kaže današnja sednica zakazana je u skladu sa poslovnikom i zahtev da sednica bude održana potpisalo je šest članova odbora, odnosno njihovih zamenika. On je rekao da nema kvoruma za glasanje, ali da ima za raspravu.

Njima je zatim naknadno stiglo saopštenje predsedavajućeg Aleksandra Martinovića da ne postoje formalno pravni uslovi za zakazivanje sednice jer to, kako navodi, ne može da zahteva zamenik člana Odbora već samo član. Opozicija odgovara da, po poslovniku, zamenik člana Odbora ima identična prava kao i član.

Šest članova Odbora za administrativno-budžetska pitanja iz opozicije podneli su zahtev u petak u kome su traži nova sednica sa predlogom za razrešenje Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika tog skupštinskog tela a sve nakon što on nije dozvolio poslanicima opozicije da govore.

 

Orlić: Opozicija pravi novi DOS

Predstavnici opozicije su danas, igrajući se sednice Administrativnog odbora, ozvaničili svoju veliku koaliciju i stvaranje novog DOS, izjavio je danas poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić reagujući na zahtev opozicije da predsednik Administartivnog odbora Aleksandar Martinović bude smenjen.

Orlić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je opozicija danas potvrdila sve ono na šta je upozoravao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a to je da će se njegovi politički protivnici udružiti.

Svoju koaliciju su danas ozvaničili Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka, stranka Borisa Tadića, Pokret Dosta je bilo, Liga socijaldemokrata i „nesrećni“ Boško Obradović, tvrdi Orlić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari