Novi sastanak vlasti i opozicije o preporukama ODIHR-a i izbornim uslovima: Učestvuje i Srbija protiv nasilja 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Treći sastanak parlamentarnih stranaka vladajuće većine i opozicije, na kome će se razgovarati oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova biće održan danas u 10 sati u Narodnoj skupštini.

Na dnevnom redu biće predlog izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o ustavnom sudu, koje će omogućiti usvajanje sedam od 25 poslednjih preporuka ODIHR-a.

Izmene zakona pripremila je Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, a deo opozicije vidi problem što su te izmene predložene nekoliko dana nakon što su raspisani novi beogradski izbori za 2. jun.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ donela je zajedničku odluku da će učestvovati na novom sastanku, iako su pojedine članice imale drugačiji stav, dok je koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, saopštila da na novim konsultacijama neće učestvovati.

Opozicija je na prethodnim sastancima iznela tri zahteva – formiranje komisije koja će proveriti birački spisak, otvaranje Radio-televizije Srbije za sve učesnike izbora, kao i održavanje beogradskih i svih lokalnih izbora u istom danu.

Vlast je u načelu prihvatila prva dva zahteva, a treći odbila, nakon čega je opozicija saopštila da ne želi da pregovara o prva dva, dok ne budu prihvaćena sva tri zahteva.

Opozicija je takođe pisala OEBS-u sa zahtevom da imenuje specijalnog izaslanika koji bi bio posrednik u razgovoru vlasti i opozicije.

Na današnji sastanak su, kako se navodi u pozivu predsednice parlamenta Ane Brnabić, pozvane sve poslaničke grupe, predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva i međunarodni partneri.

Među pozvanim organizacijama civilnog društva su Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Transparentnost Srbija i Partneri Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari