NVO Aktiv: Kosovska policija maltretirala izvršnog direktora Miodraga Milićevića 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/STRINGER

Nevladina organizacija „Aktiv“ saopštila je da je izvršni direktor te organizacije Miodrag Milićević danas, na severu Kosova, bio izložen fizičkom i verbalnom maltretiranju od strane pripadnika Jedinice specijalne policije Kosova.

.“Do incidenta je došlo oko 9.30, u blizini prelaza Jarinje, kada je izvršni direktor Miodrag Milićević zaustavljen od strane pripadnika specijalne jedinice Kosova, izdvojen iz kolone i u trenutku ispitivanja jedan pripadnik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak. Istovremeno, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da ‘ćuti’ i postavljali mu pitanja ‘zašto nema kosovska dokumenta'“, naveo je „Aktiv“.

Dodali su daje tokom cele procedure od zaustavljanja do ispitivanja, izvršni direktor NVO Aktiv u potpunosti saradjivao sa policijom i ničim nije izazvao nasilnu reakciju pripadnika policije. NVO Aktiv je užasnuta ovim incidentom i najoštrije osudjuje nasilno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica.

„Udarac u stomak je čista brutalnost i ničim izazvana prekomerna upotreba sile od strane specijalnih jedinica policije, koja ukazuje na narušeno bezbednosno okruženje na severu Kosova i nekontrolisano delovanje pripadnika policije, koje preti produbljivanju krize i mogućoj eskalaciji već narušenog bezbednosnog okruženja na severu Kosova“, ukazuje NVO Aktiv.

NVO Aktiv, koja se bavi zagovaranjem i promocijom demokratije i dijaloga u društvu, upozorila je na posebno opasnu situaciju uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovodjenja druge faze odluke Vlade Kosova o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama.

Protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga biće podneta prijava Policijskom inspektoratu Kosova i svim nadležnim organima, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari