NVO: Događaji u Banjskoj zadali ozbiljan udarac srpskoj spoljnjoj politici 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju ocenila je danas, povodom Rezolucije Evropskog parlamenta o dijalogu Srbije i Kosova, koja je usvojena juče, „da njeno usvajanje predstavlja i potvrdjuje strahovanja, ocene i očekivanja da su dogadjaji u Banjskoj 24. septembra zadali ozbiljan udarac srpskoj spoljnoj politici“.

U saopštenju se navodi i da je ta Rezolucija direktno povezana sa dosadašnjim postupanjem državnih organa u rasvetljavanju aktivnosti grupe Milana Radoičića, koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj.

FBD ističe da stavovi iz te Rezolucije bez obzira što ona nije obavezujuća „predstavljaju jasan pokazatelj i nagoveštaj opasnosti da u međunarodnoj javnosti i kod značajnih međunarodnih faktora, a pre svega EU, može doći do ozbiljnijeg ugrožavanja poverenje u institucije i pravosuđe Srbije – posebno baš u kontekstu istrage koja je pokrenuta u Beogradu protiv Milana Radoičića, a koja dosad nije ispunila očekivanja u pogledu rasvetljavanja bitnih činjenica vezanih za aktivnosti Radoičića i njegove grupe“.

U Rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament se predviđaju, između ostalog, mere protiv Vlade Srbije ako se dokaže njena direktna umešanost u napad naoružane grupe Srba na kosovsku policiju u Banjskoj, u kome je jedan policajac ubijen a drugi ranjen, dok su po zvaničnim podacima ubijena trojica Srba a ranjeno više njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari