Obeležavanje 17. marta u K.Mitrovici i Gračanici: Mesec bola, tuge i sećanja 1Prinskrin Kossev Jutjub

Devetnaest godina od 17. marta 2004. – najvećeg etničkog nasilja koje se dogodilo na KiM-u nakon ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga, danas je obeleženo u Kosovskoj Mitrovici i u Gračanici.

Program obeležavanja godišnjice u gradu na Ibru počeo je u 10.00 časova, parastosom i polaganjem venca na spomeniku „Istine“, na kojem se nalaze imena poginulih tokom bombardovanja 1999. godine.

Obeležavanju je prisustvovalo stotinak građana, a vence na ovom spomeniku položili su predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, bivši gradonačelnik u kosovskom sistemu, Milan Radojević, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, Vučina Janković, predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić, kao i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Borislav Tajić.

Nedaleko od ovog spomenika, obeležavanje je nastavljeno i na mestima gde su tog 17. Marta stradali Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

Na ovim spomen-pločama, njihovi članovi porodice položili su vence i zapalili sveće.

„I danas, posle 19 godina, postavlja se isto pitanje: Ko je i kako organizovao pogrom srpskog naroda. Mart je mesec bola, tuge i sećanja za srpski narod na prostoru KiM i svakako nećemo da dozvolimo da se takve stvari u budućnosti dešavaju“, kazao je Aleksandar Sprić.

Obeležavanje je nastavljeno otvaranjem izložbe fotografija u Gradskom muzeju.

Izložba se tematski deli na više celina.

„U hodniku su predstavljene reprodukcije fresaka i naših svetinja, ikonopis, kao i srednjevokovna arhitektura, ovim smo želeli da pokažemo sjaj, raskoš i monumentalnost srpskih srednjovekovnih spomenika“ kazala je autorka izložbe Ivana Milutinović i dodala:

Drugi deo sastoji se od fotografija crkava i manastira na Kosovu koje su zapaljene, odnosno porušene.

„Iz tog sjaja ulazimo u mračan deo naše prošlosti, ali i sadašnjosti. U ovom izložbenom prostoru predstavljene su fotografije uništenih srpskih spomenika, manastira i gradova od strane albanskih ekstremista od 10. juna 1999. do 17. marta 2004. godine“, dodala je.

Program je nastavljen besedom Anastasije Rankić sa glumačke akademije, a završio se obilaskom izloženih fotografija.

 

Obeležavanje 17. marta u K.Mitrovici i Gračanici: Mesec bola, tuge i sećanja 2
Printskrin Kossev

Obeležavanje 17. Marta u Gračanici započeto je parastosom u istoimenom manastiru koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sveštenstvo eparhije.

Pomenu su prisustvovali članovi porodica stradalih Srba, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, načelnik kosovskog okruga Srđan Popović, predstavnici lokalne samouprave i građani.

Okupljeni su od manastira Gračanica prošetali do Doma kulture, gde su ispred instalacije MISSING, na kojoj su fotografije kidnapovanih i nestalih lica, položili bele ruže.

Potom je u Galeriji ovog Doma kulture otvorena izložba slika nastalih tokom Likovne kolonije prošle godine u manastiru Svetih Arhagnela „Jesen u Prizrenu 2022“, javlja Radio Kim.

Izložbu je otvorio vikarni episkop novobrdski Ilarion.

„Evo nas sabranih ovde u dan obnove, iako je povod događaj koji je vezan za rušenje, čemer, ubistva, progon i stradanje. Odgovor onih koji su baštenici kosovskog zaveta je ovaj: ’Mi se carstvom nebeskim borimo protiv rugla koje nudi ovaj svet, koje u zlu leži, iako stvoren kao dobar, jer sve beše dobro od početka’. Zahvaljujući nama i našim promašajima ovaj svet je takav, da možemo da kažemo za njega da u zlu leži. Naše je ovde da se na Kosovu i Metohiji borimo za ono što je carstvo nebesko i zato sam danas ovde sa vama da učestvujem u obnovi lepotom“, kazao je on.

Vikar patrijarha srpskog Porfirija se zahvalio svima koji, kako je rekao, „ulažu trud da u ova teška vremena na strašnom mestu postojimo“.

„Pre svega, njegovom preosveštenstvu episkopu Teodosiju koji ne govori mnogo ali radi mnogo, plodovi njegovog rada i truda su vidljivi i svedoče da mi ovde ostajemo. Danas smo okruženi lepotom koja je iznikla baš na onom mestu gde obnova nije dozvoljena. U mestu Svetih Arhangela, u manastiru koji je stradao, koji je rušen, gde neka administracija ne dozvoljava da se nastavi sa tom obnovom. Ali, obnova nađe svoj put, evo ove slike, ova poezija u bojama, to je izraz obnove koja se dešava i koja je nezaustavljiva“, rekao je episkop novobrdski Ilarion.

Program obeležavanja godišnjice martovskog pogroma nastavljen je svečanom akademijom posvećenom ovom događaju.

Organizatori obeležavanja su Kancelarija za KiM, Dom kulture „Gračanica“, Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosvsko-metohijska i Uduženje porodica „Kosmetski stradalnici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari