Objavljen izveštaj stranih posmatrača o izborima u Srbiji: Naglasak na lokalnim izborima 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Preliminarni izveštaj o izborima u Srbiji 17. decembra posmatrača iz Kancelarije OEBS-a za demokratiju i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta i Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope objavljen je danas, sa akcentom na lokalne izbore.

Međunarodna posmatračka misija objavila je svoj preliminarni izveštaj o izbornom procesu i atmosferi na izborima 17. decembra,. Izveštaj skreće pažnju na neregularnosti koje su se desile tokom izbora i apeluje na sve propratne faktore koji delefitimizuju ishod ovih izbora.

Kao glavne probleme naveli su kupovinu glasova, prevoz birača, zastrašivanje i pritisak na galsače, zloupotreba državnih resursa u predizbornoj kampanji, stavljajući akcenat na ta dešavanja na beogradskim izborima.

Izveštaj se osvrće i na nepoštovanje elementarnih ljudskih prava, prva na slobodno izražavanje i priska na medije u okviru predizbornog ciklusa. Takođe, napomenuta je i izrazita nejednakost u reprezentaciji žena i muškaraca na izbiornim listama.

Izveštaj komentariše i izrazitu pasivnost u radu REM-a kada je u pitanju regulacija medija tokom izborne kampanje.

Ocenili su da je izborni dan protekao relativno mirno, ali uz instance nasilje, čestih prijava neregularnih dešavanja na samim biračkim mestima, kao i navodima o prevozu glasača koji bi glasali za vladajuću stranku na lokalnim izborima. Takođe je navedeno da je RIK nakon zatvaranja biračkih mesta objavljivao preliminarne rezultate na svojoj veb stranici, a da je premijerka Ana Brnabić objavila pobedu na osnovu nezvaničnih podataka.

Kao prepreku efikasnom izbornom procesu na lokalnom nivou naveli su istovremeno održavanje parlamenih i lokalnih izbora.

U izveštaju se navodi da vlasti nisu izvršile reviziju Jedinstvenog biračkog spiska uprkos preporukama ODHIR-a i Venecijanske komisije, što je omogućilo brojne nepravilnosti poput uključivanja preminulih građana u spisak.

Savet Evrope pozvao je vlasti u Srbiji da istraže sve navode o neregularnom toku izbornog procesa na lokalnom nivou.

Prenosimo deo izveštaja međunarodne posmatračke misije (IOM) o izbornom danu:

Dan izbora je uglavnom bio uredan, ali je bilo izolovanih incidenata fizičkih napada. Vozilo u Odžacima oštećeno je posmatračima CRTA-e, a zabeleženi su napadi na birački odbor, članove i aktivista.

Dok je kampanja u tradicionalnim medijima zabranjena 48 sati pre na dan izbora, ovi propisi se ne primenjuju onlajn. Svi takmičari su vodili kampanju na društvenim mrežama, uključujući i na dan izbora. Bilo je više navoda o organizovanju birača koji žive u inostranstvu
i autobusima od strane vladajuće stranke da bi glasali za lokalne izbore u Beogradu.

Posmatrana biračka mesta su uglavnom otvorena na vreme, a IEOM je pozitivno ocenila otvaranje procedura na 118 od 132 biračka mesta. Iako su se procedure generalno poštovale, neki uočeni nedostaci uključuju: na 12 biračkih mesta predsedavajući nije demonstrirao svima
predstavnicima da su glasačke kutije bile prazne; u 4 slučaja kontrolni listovi nisu potpisani ili uredno ubačeni u glasačke kutije; a na 9 biračkih mesta birački odbor nije propisno zapečatio glasačke kutije.

Uočeno je kašnjenje u otvaranju 12 biračkih mesta.

IEOM je pozitivno ocenila glasanje na 93 procenta od 1.220 posmatranih biračkih mesta. Negativne ocene su prvenstveno pripisane prenaseljenosti i neadekvatnim merama obezbeđenja tajnosti glasanja, u suprotnosti sa dugogodišnjim preporukama ODIHR-a i Venecijanske komisije.

Ozbiljne nepravilnosti koje je uočila IEOM uključivale su 9 slučajeva kupovine glasova i 5 slučajeva glasanja punjenjem kutija. IEOM je primetio slučajeve grupnog ili porodičnog glasanja u nekih 19 odsto anketiranih.

U 14 slučajeva uočena su neovlašćena lica koja prate izlaznost birača. IEOM takođe je bio svedok 22 slučaja kada su birači fotografisali svoje glasačke listiće i 20 pokušaja da utiču na birače za koga glasati.

Dodatni proceduralni nedostaci su uočeni u 39 odsto zapažanja, prvenstveno zbog nepravilne primena procedura od strane članova biračkih odbora, što potencijalno ukazuje na nedostatak adekvatnih obuka.

To uključuje glasačke kutije koje nisu pravilno zapečaćene u 9 procenata posmatranja, nedosledna provera identiteta birača u oko 4 odsto, nepravilna provera prstiju birača za nevidljivo mastilo u 9 odsto i nedostatak mastila u prstima glasača u vreme glasanja u 9 odsto
slučajeva. Neovlašćena lica su bila prisutna na biračkim mestima u 3 odsto posmatranja, povremeno sa zastrašujućim prisustvom.

Iako su birački odbori po zakonu obavezni da obaveste birače o procesu glasanja i njihovom pravu na tajnu glasanja, ovo nije ispoštovano na više od jedne trećine posmatranih biračkih mesta.

IEOM je pratila neke slučajeve mobilnog glasanja i utvrdili da je nekoliko birača koji su uključeni u biračke spiskove mobilnog
nisu zatražili glasanje kod kuće i, shodno tome, odbili su da daju svoj glas koristeći ovu proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari