Borelj i Varhelji se oglasili o izborima u Srbiji i uputili poziv srpskom rukovodstvu 1Foto: EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS

Uzimamo u obzir nalaze međunarodnih posmatrača o izborima u Srbiji 17. decembra, navodi se u zajedničkom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja i evropskog komesara za proširenje, Olivera Varheljija, objavljeno na sajtu Evropske komisije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Uzimamo u obzir preliminarne nalaze i zaključke međunarodnih posmatrača iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra.

U svetlu ovih preliminarnih nalaza i zaključaka, sa zabrinutošću zaključujemo da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu, pošto je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU.

EU se raduje konačnom izveštaju OEBS/ODIHR-a i preporukama za buduće izbore, koji bi trebalo da budu sprovedeni što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora.

Takođe očekujemo da nadležni nacionalni organi na transparentan način prate verodostojne prijave o nepravilnostima. Ovo uključuje i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama.

Pozivamo srpsko političko rukovodstvo da obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari