"Građani ćute jer su potpuno ubijeni": Protest Srbija protiv nasilja održan 11. put u Kragujevcu 1Foto: Zoran MIšić

 

U Kragujevcu se  po 11. put na Đačkom trgu održao protest Srbija protiv nasilja. Protest je počeo u 19 sati a Kragujevĉanima se ispred Prve kragujevačke gimnazije obratila Jasna Veljanoviċ, profesorka FILUM-a, kompozitirka i teoretičarka muzike.

– Šta nas je podstaklo na ovakav čin, da se okupimo? Stravičan zločin, do danas nepojmljiv, za čiju odgovornost trebamo da se svi zapitamo. Zar je bilo potrebno da se desi nešto toliko stravično da bi smo shvatili da su poljuljane sve strukture našeg društva, istakla je Jasna Veljanoviċ, na protestu u Kragujevcu.

"Građani ćute jer su potpuno ubijeni": Protest Srbija protiv nasilja održan 11. put u Kragujevcu 2
Foto: Zoran Mišić

Po njenim reĉima nasilje nad ženama je još još jedna tema o kojoj se kod nas ċuti a samo od početka godine je u Srbiji je od porodičnog nssilja stradalo 24 žene.

– Odakle toliko besa u našoj zemlji, zapitala se ona.

Po njenim rečima danas je u društvu presudan uticaj medija, i onaj ko kontroliše medije kontroliše i celokupna društvena zbivanja.

– Mediji koji imaju nacionalne frekvencije su nekontrolisani i moramo da se zapitamo da li je to namerno, zaključila je Jasna Veljanoviċ po kojoj „Kragujevčani ċute jer nemaju vere u bolje sutra i ubijeni su u pojam“.

"Građani ćute jer su potpuno ubijeni": Protest Srbija protiv nasilja održan 11. put u Kragujevcu 3
Foto: Zoran Mišić

Posle govora, usledila je protestna šetnja ulicama Daničiċevom, Kneza Miloša, Kralja Aleksandra Prvog Karađorđeviċa, 27. marta do spomenika prvoj štafetu gde je predviđena blokada saobraċaja do 21 sat. Uz stihove Đorđa Balaševiċa „crne hronike i harmonike“ počela je blokada saobraċaja na protestu u Kragujevcu kod Štafete.

Ovo je borba koju ne smemo da izgubimo, porčio sa protesta u Kragujevcu Pavle Grboviċ, predsednik Pokreta slobodnih građana koji je sa Kragujevčanima bio večeras u protestnoj šetnji.

– Dobro je što su pitanja ljudskih prava i sloboda, dostojanstva, pravne države i sigurnosti konačno postale teme od nacionalnog značaja. Čvrsta rešenost ljudi da žive u normalnoj državi je ono što ih pokreċe da izlaze na ulici i po kiši i po vruċini, pručio je na protestu Grboviċ.

"Građani ćute jer su potpuno ubijeni": Protest Srbija protiv nasilja održan 11. put u Kragujevcu 4
Foto: Zoran Mišić

On je još i dodao da je uloga politiĉara da se tražene promene sprovedu u delo a, ne da optereċuju građane svojim odnosima i pričama i kalkulacijama o koalicijima.

– Ovo je borba koju ne smemo da izgubimo, na dobrom smo putu ali moramo ostati uporni i istrajni, zaključio je on.

Posle jedoĉasovne blokade kod spomenika Štafeti bez incidenata završen je 11. protest Srbija protiv nasilja u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari