Šef Unmika Joakim Riker izjavio je juče da će odluku o eventualnom održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu doneti posle konsultacija s predstavnicima političkih partija i posle povratka sa sednice Saveta bezbednosti UN 9. jula.
Riker će tada Savetu bezbednosti UN podneti izveštaj o situaciji na Kosovu.

Šef Unmika Joakim Riker izjavio je juče da će odluku o eventualnom održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu doneti posle konsultacija s predstavnicima političkih partija i posle povratka sa sednice Saveta bezbednosti UN 9. jula.
Riker će tada Savetu bezbednosti UN podneti izveštaj o situaciji na Kosovu. Tokom jučerašnjeg dana Riker se sastao s predsednikom opozicione Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem i liderom Reformističke partije ORA Vetonom Suroijem, a održavanje izbora bilo je jedna od tema susreta. Šef Unmika je novinarima rekao da je s pravnog stanovišta pitanje održavanja izbora veoma jasno, jer je predviđeno da se lokalni i parlamentarni izbori održe u novembru.

Što pre rešiti status

Priština – Šef Unmika Joakim Riker izjavio je juče da će se u izveštaju pred Savetom bezbednosti UN 9. jula zauzeti za što brže rešavanje statusa Kosova. Riker je, posle sastanka s liderom najveće opozicione partije Hašimom Tačijem, rekao da „Kosovari gube strpljenje“ i da je status kvo neodrživ. Prema njegovim rečima članovi pregovaračke ekipe Kosova će tokom narednih dana imati vrlo značajne susrete u Berlinu i Briselu, dok će on u ponedeljak Savet bezbednosti UN informisati o aktuelnoj situaciji i ostvarivanju standarda na Kosovu. „Reći ćemo da su ljudi na Kosovu umorni od dvostrukog rukovodstva Unmika i Privremenih institucija samouprave“ rekao je on. Tači je rekao da je sa šefom Unmika razgovarao o aktuelnim procesima, narednim koracima koje zajedno treba preduzeti i o jedinstvu unutar kosovske političke elite povodom rešavanja statusa Kosova.

– Konsultovaću se s političkim partijama i posebno s Pregovaračkom ekipom Kosova i odluku o tome ću doneti po povratku iz Njujorka – rekao je Riker.
Prema njegovim rečima pitanje izbora ne može se povezivati s rešavanjem statusa, jer je reč o različitim pitanjima.
Lider najveće opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači rekao je da će odluka o izborima biti usvojena konsenzusom.
– Mi ćemo u okviru političkog spektra Kosova izvršiti konsultacije i odluka o tome će biti doneta konsenzusom. O izborima će se odlučiti posle konsultacija s političkim spektrom i međunarodnom administracijom – rekao je on novinarima.
Tači je rekao da ne razume zbog čega je potrebno toliko buke oko izbora, kada su sve energije na Kosovu okrenute, kako je naveo, „ozvaničavanju države Kosovo“. Međutim, prema njegovim rečima, u ime rešavanja statusa ne sme se trpeti loša vladavina.
Lokalni izbori na Kosovu trebalo je da budu održani prošle godine, ali je tadašnji šef Unmika Soren Jesen-Petersen, u konsultacijama s političkim partijama, odlučio da oni budu odloženi i održani šest meseci po utvrđivanju statusa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari