OEBS osudio nasilje na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Posebni izaslanik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za jugoistočnu Evropu Majkl Link, oštro je danas osudio nasilje koje je korišćeno protiv građana, medija, institucija za sprovođenje zakona i Kfora u kojima su demonstranti u ponedeljak na severu Kosova povredili najmanje 30 pripadnika mirovnih snaga.

Link je, ističući da „pomno prati situaciju“, u saopštenju podsetio da je pre dva meseca „pozdravio napredak postignut na sastanku na visokoj razini u Ohridu u razgovorima Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima“, ali da su se nažalost ovih dana mogle videti „nemile scene na ulicama severa Kosova“.

„Osnovno pravo na protest treba ostvarivati ​​mirno i bez upotrebe nasilja protiv institucija za sprovođenje zakona „koja zauzvrat ne bi trebalo da korist pretkomernu silu“, naveo je Link, naglasivši da se i medijima mora omogućiti nesmetano izveštavanje.

Link, koji je i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS, pozvao je sve aktere uključene u nedavne događaje da rade na deeskalaciji, ističući da je bilo dovoljno nasilja.

On je poručio da usaglašeni nemačko-francuski plan i njegov aneks dogovoren u Ohridu treba da dobiju „konačno fino podešavanje za pregovaračkim stolom uz pomoć EU“.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i njena Parlamentarna skupština podržavaju napore regije Zapadnog Balkana u ostvarivanju napretka u reformama i demokratizaciji, poručio je u saopštenju posebni izaslanik OEBS za jugoistočnu Evropu Majkl Link.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari