Ognjen Pribićević: Kada krene rat, postoji samo geografija 1Foto: K1

Bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević bio je gost “Uranka” na K1 televiziji gde je govorio o tome šta Srbija može da očekuje od Berlinskog procesa.

— Berlinski proces je inicijativa Angele Merkel od pre desetak godina sa ciljem da se proces proširenja koji je praktično zaustavljen ili usporen, do tačke da bude i zaustavljen, nastavi dalje. Odnosno, taj proces bi trebalo da pokaže da Evropa nije odustala od Zapadnog Balkana i da žele da nas prime u EU, ali da iz nekih njihovih razloga to nije moguće. Zajedničko tržište je glavna stvar Berlinskog procesa. Evropa se tome nije posvetila dovoljno pa je došlo do gubljenja vremena. Zapadni Balkan nije bio u fokusu glavnih zemalja Evrope. Nisu se oni odjednom setili da je ta tema važna, već su to uradili zbog rata. Rat vraća temu geografije. Kada krene rat, onda postoji samo geografija, teritorije… Gde su jedni, gde su drugi, ko je s kim… Nema drugih pitanja – rekao je Pribićević.

Pribićević je objasnio da ovo uopšte nije istorijski korak kako kaže nemačka ministarka već da Berlinski proces kaska za Otvorenim Balkanom.

— Kažu da je ovo istorijski korak jer se odnosi na nostrifikaciju diploma i ličnih karti, ali to je već pokrenuto u okviru Otvorenog Balkana. Prema tome, to nije nikakav istorijski korak. Istorijski korak bi bio da sednu pred nas i da kažu: Za mesec dana ste članovi EU. To je ono što bi odgovaralo ratnoj situaciji, ali to se neće desiti – rekao je Pribićević u “Uranku” na K1 televiziji.

Diplomatija je važna

Kritičari Berlinskog procesa kažu da on ničemu ne služi, međutim, Pribićević misli drugačije.

— Kritičari nisu u pravu. Diplomatija je veoma važna i treba održavati te veze i percepciju bez obzira na sve. S razlogom se kritikuje sporost. Mnogo je važno šta je Šolc rekao kada je bio u Beogradu, a to je ubrzan ulazak u EU. Nemačkoj je vrlo važan proces približavanja, jer je ovaj region posebno zanimljiv za njih zbog investicija i ekonomije. Zbog toga im treba stabilno područje. Dobro je da se ta inicijativa održava iako od nje ne možemo previše očekivati. Tako je to u životu, radimo neke stvari od kojih nema mnogo svrhe, ali je bolje da toga ima nego da ga nema – rekao je Pribićević.

Bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji ne veruje da će nam “zalupiti vrata” Evropske unije.

— Mi smo kao jedna porodica u kojoj mi stalno dobijamo neke kritike od “starijih istaknutih članova” te porodice. Niko od njih se do sada nije toliko naljutio da će nam reći “izađite napolje”. Ne očekujem da će se to desiti, ali očekujem da ćemo biti još u većoj presiji u narednom periodu, nezavisno od toga da li će ovaj rat u Evropi stati sutra. Sada imamo dobre naznake, prvi put. Pozitivne reči su upućene sa obe strane. Za nas je tu problem ovo razdvajanje Rusije i Zapada koje će dugo trajati. Zbog rata će pritisak rasti da se opredelimo na čijoj smo strani – kazao je Pribićević.

Izbori u SAD

Pribićević se dotakao i govora američkog predsednika Džoa Bajdena svega šest dana pre izbora 8. novembra, na kojima demokrate brane svoju malu većinu u Kongresu. Bajden je poručio da se mora snažnim glasom suprotstaviti političkom nasilju i zastrašivanju birača.

— Putin je sada krenuo sa idejama da neće da upotrebe nuklearno oružje, da su oni za mir, za saradnju. Putin sve vreme, kao i Kinezi, čeka šta će biti na američkim izborima za Kongres. To se čeka sve vreme. Amerika je, voleo to neko ili ne, glavna sila na svetu. Svi oni gledaju ka Americi, a najvažnije je ko se nalazi na vlasti. Na ovim izborima se veoma lako može desiti da republikanci osvoje donji dom Kongresa, a borba za Senat je neizvesna. Dovoljno je da osvoje samo donji deo i to je već veliki problem. Bajdenov govor je usmeren protiv Trampa i želi da motiviše svoje pristalice i da ih uplaši pričom šta će se desiti ako dođu republikanci. Odnosno, plaši svoje birače Trampom tako što kaže da bi njegovim dolaskom demokratija u Americi bila potpuno ugašena. Bajdenu je jako slab rejting, pa se umesto njega u kampanji pojavljuje Obama. Realno je da republikanci osvoje Donji dom, a njima je problem novac koji se nalazi u priči oko rata u Ukrajini. Republikanci će pokušati da pozornost koja je na ratu u Ukrajini prebace na granicu sa Meksikom. Ako republikanci osvoje Donji dom, verovatno je da Bajdenov plan za novac i oružje koje planiraju da daju Ukrajini neće proći – kaže bivši ambasador.

Put Srbije ka EU

Pribićević je danas na televiziji K1 objasnio kako bi Srbija trebalo da ide ka EU. Dva su puta, kako kaže, jedan preko Amerike, a drugi preko Berlina.

— Mi treba oprezno da gledamo šta će se desiti u Americi imajući u vidu iskustvo i sa jednom i sa drugom stranom. Uvek nam je bilo malo lakše sa republikancima. Trebalo bi da idemo preko Berlina u EU, ukoliko oni budu imali snage za to. U ovom trenutku nisam veliki optimista, jer je Nemačka u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi, dok Francuzima nismo interesno područje – rekao je Pribićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari