Opozicija: Dačić samo Tita nije "zavrnuo" 1Foto: printscreen/N1

Pitali smo pojedine predstavnike opozicije kako vide izjavu predsednika Socijalističke partije Srbije i čelnika parlamenta Ivice Dačića da, dok je on živ, SPS neće ulaziti u koaliciju protiv Aleksandra Vučića, i dobili odgovore od toga da će socijalisti nestati kao stranka do toga da je vernost njihovog lidera upitna kategorija.

Biljana Stojković, Skupština slobodne Srbije:

SNS je kao crna rupa političkog života u Srbiji – usisava sve oko sebe. Socijalistička partija je odavno na putu takvog nestanka, a sada nam Ivica Dačić poručuje da je stvar završena. Usisavanje stranaka je očekivano u državi u kojoj nema druge ideologije do profita i moći. Sasvim je svejedno da li ste naprednjak, socijalista, Vulinov kvazilevičar ili radikal budući da u strankama ni nema političke supstance i ideje. Bitno je da ste blizu resursima i vlasti. Jedina dobra vest u ovom političkom svinjcu je to da će sa padom Vučićevog režima nestati i svi pajaci političkog života.

Alisa Kockar, portparolka Demokratske stranke: 
Dačić je poznat kao neko ko je sklon menjanju strane i ne bi bio prvi put da pogazi datu reč. Njegova izjava je u duhu trenda koji je sveprisutan u javnom diskursu, zaklinjanja na vernost „Velikom vođi“. Očigledno je da Vučić uživa u ponižavanju svojih saradnika, ali, kao što često biva, to može da mu se vrati na po njega jako neprijatan način.
Nikola Kosović, generalni sekretar Pokreta Oslobođenje: 
Dačić se na vernost kleo i Miloševiću, i Koštunici, i Tadiću, pa i Vučiću 2008. godine, pa znamo kako se to završavalo. Kao prepredeni političar nije “zavrnuo” samo Tita i to jer je bio premlad. Osim toga, malo je čudna tvrdnja da “nikada neće izdati Vučića“, kada znamo da je to već jednom uradio. Setite se 2008. godine kada su predstavnici SPS potpisali koalicioni sporazum za Beograd sa tada presrećnim Aleksandrom Vučićem. Samo nekoliko nedelja nakon toga, SPS je napravio skupštinsku većinu (i odborničku većinu u Beogradu) sa DS i ostavio Vučića uplakanog i praznih šaka. Ovaj mu to naravno nikada nije zaboravio i Dačić to dobro zna. Može Dačić da priča šta hoće, ali ja, kao svedok plana koji smo kao pokret Oslobođenje usaglasili s ruskim partnerima, znam da je i Ivica upoznat s idejom da bude v.d. predsednika Srbije nakon Vučićeve smene. Kada dođe pravi momenat, Dačić će uraditi ono što treba i postaće važan šraf u propasti Vučićeve vlasti.
Marko Bastać, osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne poltike:
Pričao je Ivica da nikada neće rušiti Miloševića pa je to uradio, pričao je da nikada neće rušiti Tadića dok su igrali basket pa je to uradio, pričao je da Branko Ružić neće više politički napredovati pa je postao PPV. Pričao je svašta Ivica, pa je zarad vlasti radio suprotno. Okrenuće SPS leđa Vučiću prvom prilikom na promenu političkog vetra, bilo da je Ivica predsednik ili neko drugi.
Aleksandar Radovanović, predsednik Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana:
Ivica Dačić je u poslednjih 20 godina pokazao da je političar koji ima cenu, to naravno zna i Vučić, pa je ova izjava pokušaj da se on uveri da više ne postoji cena po kojoj bi ga napustio. Mislim da obojica mogu da budu bezbedni, jer sam siguran da Ivica Dačić neće dobiti ponudu od bilo koga iz opozicije, niti biti prihvaćen kao partner. Pad sa vlasti ovog dvojca biće zajednički i istovremen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari