Opozicija negodovala zbog kašnjenja sednice 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu, a poslanici Socijaldemokratske stranke, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke negodovali su što je ona počela sa zakašnjenjem od oko 40 minuta.

Takođe zato što ju je predsednica Maja Gojković zakazala 24 sata i jedan minut pre početka i time onemogućila opoziciji da podnosi dopune dnevnog reda.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da je Gojković na taj način povredila poslovnik.

Jedini razlog zbog koga ste to uradili je da bi onemogućili poslanike da ostvare svoje ustavno pravo predlaganja zakona i drugih inicijativa, zato što se ti predlozi mogu dostaviti najkasnije 24 sata pre početka sednice, rekao je Đurišić i dodao da je Gojković to uradila namerno i tendenciozno.

Gojković je odgovorila da ničim nije povredila poslovnik.

Sednicu sam sazvala isključivo zato što su me zamolile predsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović, jer bi nerazmatranjem ovih tačaka dnevnog reda nastupila posledica po državu, rekla je Gojković i dodala da pitaju Mihajlović zašto ranije nije došlo do ratifikacije ovih sporazuma.

I poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović rekao je da je Gojković prekršila poslovnik.

Šarović je rekao da je Gojković sednicu zakazala za 10 časova, a u salu je ušla u 10.37 minuta i poslanike nije obavestila zašto je početak kasnio.

Prema njegovim rečima, Gojković je morala da čuva dostojanstvo parlamenta i da odbije zahtev premijerke i ministarke da zakaže sednicu u ovako kratkom roku.

Poslanik Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je trebalo za sat vremena da se odloži početak današnje sednice ukoliko nije bilo kvoruma.

Manipulacije kojima se služite izlaze iz onoga što vam poslovnik dozvoljava, rekla je Jerkov i pitala predsednicu kada su je Brnabić i Mihajlović zamolile da zakaže sednicu.

Gojković je rekla da je nisu zamolile u minut do 10, već ranije, ali je ona radila i nije mogla tada da je zakaže.

Poslanici poslaničke grupe Dosta je bilo su posle postavljanja pitanja napustili salu i najavili da neće učestvovati u radu sednice zbog načina na koji je zakazana.

Pre utvrđivanja dnevnog reda poslanici su postavljali pitanja članovima Vlade i državnim institucijama.

Poslanici bi na ovoj sednici trebalo da razmatraju Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije, za deonicu Beograd Centar-Stara Pazova između Vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija i kineske Export-Import banke.

Skupština bi trebalo da razmatra i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između KfW, Frankfurta na Majni i Srbije za Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o izmenama i dopunama finansijskih ugovora između Srbije i Evropske investicione banke.

Pokret DJB bojkotuje skupštinu

Poslanik pokreta Dosta je bilo Vladimir Đurić izjavio je da je ta poslanička grupa odlučila da bojkotuje današnju sednicu parlamenta kako bi „skrenula pažnju medija i javnosti na krajnje dečje i zlonamerno ponašanje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, koja je sednicu zakazala 24 sata i jedan minut pre njenog početka“.

Na taj način je ostavila opozicionim poslaničkim grupama samo jedan minut da dostave predloge za dopunu dnevnog reda, a cilj je da se uguši glas opozicije i, pre svega, da se opozicija spreči da podnese bilo kakav zakonski predlog, rekao je Đurić u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi put da Gojković koristi ovako nezrele smicalice kojima vređa dostojanstvo Skupštine.

Na bojkot današnje sednice smo se odlučili u nadi da ćemo time doprineti da mediji i javnost primete ovo obesmišljavanje koje predsednica čini, rekao je Đurić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari