Opozicija u Novom Sadu traži odgovornost za radove koji su doveli do oštećenja zgrade Banovine 1foto: A. L.

Deo opozicionih stranaka tražio je na današnjem protestu u Novom Sadu prekid radova koji su doveli do oštećenja Banovine – zgrade Skupštine i Vlade AP Vojvodine.

Predstavnici Akcije progresivne Vojvodine (APV), Zajedno za Novi Sad, Pokreta slobodnih građana (PSG), Demokratske stranke (DS), Stranke slobode i pravde (SSP) i Pokreta za preokret (PZP) pozvali su sa skupa i na utvrđivanje odgovornosti za nemar tokom izgradnje podzemne garaže u blizini zgrade Banovine.

Aleksandar Jovanović iz APV naveo je da je građevinska inspektorka koja je pregledala oštećenja zabranila korišćenje prostorija u zapadnom krilu zgrade Skupštine AP Vojvodine, i naložila da se izradi elaborat kojim će se utvrditi šteta i način sanacije.

„Građevinska inspektorka Aleksandra Čenejac donela je odluku i rešenje, a po Članu 177. Zakona o zaštiti kulturnih dobara nije učinila jednu vrlo važnu stvar, namerno ili ne, a mogla je na licu mesta da zabrani investitoru da se dalje vrše svi radovi, dok se ne izvrši sanacija“, rekao je Jovanović.

Dodao je da se odlukom Pokrajinske vlade o izradi elaborata o sanaciji štete „ne traži samo sanacija zapadnog krila, nego i celog objekta“, što kako je ocenio, govori da je ugrožena cela zgrada.

Ana Oreg iz PSG pitala je ko je odgovoran za oštećenje zgrade Banovine, u čijem je interesu dozvoljen projekat garaže, šta je u ugovoru o koncesiji jer „mi imamo pravo da znamo šta piše u tom ugovoru“, rekla je ona.

Na današnjem protestu građanima su podeljene koverte sa uputstvom i formularima da i oni od nadležnih institucija traže objavljivanje podataka u vezi s tim projektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari