Politički lideri Srba sa severa Kosova, na mitingu u severnoj Mitrovici pred više hiljada ljudi, poručili su da neće dozvoliti sprovođenje sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Briselu. Ulične proteste neslaganja s briselskim dogovorom juče su u glavnom gradu Srbije organizovali DSS i vanparlamentarna SRS.

„Činom potpisivanja ovog sporazuma, Srbija se odriče ne samo svojih institucija na severu KiM nego i svog prava na svoju južnu pokrajinu. Oni koji su to učinili zaslužuju svaku osudu jer nisu dobili mandat ni od koga da predaju svetu srpsku zemlju i srpski narod, materijalna dobra i duhovne svetinje zarad svojih političkih interesa“, navodi se u deklaraciji usvojenoj na skupu u Kosovskoj Mitrovici, koji je proglašen za „Sabor srpskog naroda“.

Mitingu je, prema izveštajima novinskih agencija, prisustvovalo više od 10.000 građana, a jedan od govornika bio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije i funkcioner vladajuće SNS Krstimir Pantić.

U deklaraciji se ocenjuje da se „Sporazumom krši Ustav Srbije i ukidaju njene institucije na severu KiM“ i ističe da „narod koji živi u tom delu zemlje neće dopustiti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo“. Navodi se i da se čitav pregovarački proces sa parafiranjem i potvrđivanjem sporazuma „odvijao mimo volje srpskog naroda sa KiM i zato ga Sabor smatra nelegalnim i nevažećim“ i dodaje da će građani, „kao nosioci suvereniteta, prema članu 2 Ustava, poštovati i primenjivati Ustav Republike Srbije“.

Na skupu je aklamacijom i uz povike „svi, svi, svi“ prihvaćen zaključak da je „došlo vreme za osnivanje Skupštine AP Kosovo i Metohija“.

Na uličnom protestu koji je opoziciona DSS organizovala u centru Beograda, u kojem je učestvovalo par hiljada građana, aktuelna vlast Srbije je optužena za izdaju Kosova. Učesnicima skupa iz DSS pridružili su se aktivisti Dveri, organizacije Zavetnici i zabranjenog Obraza, a na čelu kolone, koja se kretala od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici, bio je Vojislav Koštunica s najbližim saradnicima.

Koštunica je okupljenim građanima rekao da Vlada i predsednik Srbije treba da podnesu ostavke, zato što su „sa albanskim separatistima potpisali sporazum kojim se ubija naša jedina Srbija na našem jedinom Kosovu i Metohiji“. „Njihovim ostavkama biće poništen i sporazum iz Brisela“, poručio je Koštunica i založio se za održavanje referenduma o tom sporazumu. Kako je naglasio, ovaj protest je „tek početak borbe protiv „ukidanja države Srbije“ na KiM.

Napustili DS, zadržali mandate

Petoro odbornika Demokratske stranke iz Kosovske Mitrovice napustilo je DS zbog toga što je Predsedništvo te stranke podržalo briselske sporazume. „Ako stranka, koja nije deo vladajuće koalicije, bez ikakvih pobuda podržava sporazume Dačića i Vučića neka tako i nastavi, ali mi ne želimo da budemo deo toga“, rekao je novinarima doskorašnji odbornik DS u SO Kosovska Mitrovica Dragiša Đoković. Član Predsedništva DS Goran Bogdanović pozvao je petoro odbornika da odmah vrate mandate stranci i poručio da oni „nemaju suštinsko razumevanje opredeljenja i politike demokrata“.

Antonić: Sporazum izvan Ustava

Beograd – Analitičar Slobodan Antonić smatra da je briselski sporazum o Kosovu izvan okvira Ustava Srbije i da bi mogao biti stalan izvor političkih podela, jer umesto da se zatvori jedno istorijsko poglavlje, zapravo otvara problem „da li je 19. april izdaja ili iznuđeno rešenje“. „Sporazum je ozbiljno izvan okvira Ustava, što znači da razlabavljuje, odnosno vodi do demontaže ustavne konstrukcije i potrebni su ozbiljni zahvati da se povrati ustavna stabilnost, a pitanje je da li Ustav može da izdrži tu vrstu intervencije kakva je napravljena sporazumom“, rekao je Antonić agenciji Beta.

Moskva: Korak prema priznanju

Moskva – Srbija je napravila realan korak prema nezavisnosti Kosova, u zamenu za realnu autonomiju za kosovske Srbe, što Beogradu otvara put prema integraciji u EU, ocenio je moskovski dnevnik Komersant, koji podseća da je tu „bolnu odluku“ srpska vlast donela posle posete premijera Ivice Dačića Moskvi. „Sada će tu odluku mnogi Srbi shvatati kao usaglašavanje s Rusijom, koja će time indirektno podeliti odgovornost s Beogradom“, ocenjuje Komersant. Dnevnik, međutim, dodaje da je Rusija tokom Dačićeve posete zauzela „veoma uzdržanu poziciju u odnosu na Kosovo“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari