Ova mala promena na noktu može biti simptom raka 1Foto: Ellyy / Shutterstock.com

Kada razmišljate o raku kože, neke stvari koje vam mogu pasti na pamet su neobični mladeži, pege ili crvene mrlje, a ne koren noktiju. Ipak, provera noktiju zbog abnormalnosti jednako je važna kao provera ruku, ramena i leđa.

Dermatološkinja Lindsi Zabricki na svom TikTok profilu je upozorila na zloćudnu vrstu raka kože na noktu koji često ostane neotkriven i obično se pogrešno dijagnostikuje kao modrica na koži.

Na primer, ako ste ikada udarili prst vratima ili ga povredili vratima automobila ili ste slučajno ispustili težak predmet na nožni prst, možda ste sledeći dan primetili tamnu mrlju ispod nokta. To se zove subungvalni hematom i to je normalna telesna reakcija, rekla je Zabricki.

Nakon nekoliko nedelja, hematom će na kraju izrasti i ostaće zdravi novi nokat.. Međutim, postoje i druge vrste tamnih štrafta na noktu na koje bi trebalo da pripazite, upozorila je Zabricki.

@dermguru Friendly reminder to LOOK at your nails! #dermguru #melanoma #skincancer #nailtok #nailsigns #skincsncerawarenessmonth #nailproblems ♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya

“Ako imate tamno pigmentiranu prugu koja vam se spušta niz nokat, to svakako treba proveriti”, dodala je Zabricki.

“To bi potencijalno mogao biti vrlo ozbiljan oblik raka kože koji se zove subungvalni melanom. To je jedan znak koji vas kao dermatološkinja molim da ne zanemarite”, rekla je Zabricki, piše BestLife, prenosi N1 Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari