Proteini u krvi mogu predvideti rak i do 7 godina unapredFoto: Rapeepat Pornsipak / Shutterstock.com

Proteini u krvi mogu predvideti rak više od sedam godina pre tipične dijagnoze, pokazuje novo istraživanje. Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu analizirali su uzorke krvi više od 44.000 pojedinaca iz „UK Biobank“ baze podataka, uključujući više od 4.900 onih koji su kasnije dobili rak.

Naučnici su uporedili proteine onih kojima je dijagnostikovan rak i onih kojima nije, identifikujući 618 proteina povezanih s 19 vrsta raka, uključujući debelog creva, pluća, ne-Hodžkinovog limfoma i jetre.

Njihova studija, finansirana od strane institucije „Cancer Research UK“ i objavljena u žurnalu „Nature Communications“, pronašla je 107 proteina povezanih s rakom dijagnostikovanim tokom sedam godina nakon prikupljanja uzorka krvi i 182 proteina snažno povezana s rakom unutar tri godine od prikupljanja krvi.

Sledi dalje istraživanje

Autori studije zaključili su da bi neki od tih proteina mogli pomoći u otkrivanju raka puno ranije i ponuditi nove mogućnosti lečenja, iako su za to potrebna dalja istraživanja.

„Kako bismo spasili više života od raka, moramo bolje da razumemo šta se događa u najranijim fazama ove bolesti… i kako proteini u našoj krvi mogu utticati na naš rizik od raka. Sada moramo dublje proučavati ove proteine kako bismo videli koji  od njih bi se mogli pouzdano koristiti za prevenciju“, ističe dr Keren Papir, viša nutricionistička epidemiološkinja i koautorka navedenog istraživanja.

Povezana studija koja je ispitivala genetske podatke iz više od 300.000 slučajeva raka identifikovala je 40 krvnih proteina koji utiču na rizik od devet vrsta raka. Promena ovih proteina može povećati ili smanjiti rizik od raka, ali takođe može dovesti i do neželjenih nuspojava, piše Gardijan, prenosi Zimo.

Pozitivne reakcije struke

„Podaci su impresivni. Pronalaženje dokaza o raku pre nego što se klinički otkrije, pruža sjajnu priliku za lečenje s većim izgledima za uspeh, ili što je još važnije, postizanje svetog grala sprečavanja raka pre nego što uopšte nastane. Predstoji još posla, ali to je važan korak napred u bolesti koja pogađa svakog drugog građanina Velike Britanije tokom života“, kaže Mark Loler, profesor na Univerzitetu Kvins u Belfastu.

Lorens Jang, profesor molekularne onkologije na britanskom Univerzitetu Vorvik, naglasio je značaj otkrića u identifikovanju markera povećanog rizika od raka i pomoći u ranoj dijagnozi. Utvrđivanje promena proteina koje prethode razvoju raka nije samo važno za identifikovanje visokorizičnih osoba, već bi takođe moglo pružiti uvid u faktore odgovorne za nastanak raka, napominje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari