Orlić preneo poruku šefici Kancelarije UN: "Nikakva stolica za takozvano Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir" 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom i poručio da je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića jasna – „Nikakva stolica za takozvano Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir“.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, Orlić je rekao da će zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku biti prilika da se ponovo na tako važnom mestu čuju stavovi Srbije i da se pokaže principijelna posvećenost Srbije međunarodnom pravu i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

„Pitanje ko još može da kaže da to radi principijelno kao Srbija. S tim u vezi, jasna je poruka predsednika Srbije da bilo kakva stolica za tzv. Kosovo u UN ne dolazi u obzir. Na taj način branimo svoj državni i nacionalni interes, ali i međunarodno javno pravo i osnovne principe na kojima počivaju UN. Ugrožavanje ovih temelja značilo bi i ugrožavanje same organizacije UN“, rekao je Orlić.

Dodao je da Beograd ulaže ogromne napore u dijalog sa Prištinom, te da Srbija uvek insistira na pronalasku rešenja koje čuva mir, a da Priština flagrantno krši sve postojeće dogovore i ignoriše i gazi svoje obaveze.

Jamašita je poručila da je Srbija važna članica UN i da su međusobna saradnja i odnosi na izvanrednom nivou i najavila novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će biti „činjenični prikaz situacije na Kosovu i Metohiji“.

„Pristup Srbije rešavanju pitanja vezanih za Kosovo koji se fokusira na dijalog pod pokroviteljstvom EU je razumljiv i logičan, a Kancelarija UN u Beogradu teži da bude konstruktivan partner u naporima da se nađe rešenje za ovo teško pitanje“, rekla je Jamašito.

Ona je, kako se navodi u saopštenjuu Skupštine, pozdravila održavanje posebne sednice parlamenta o Kosovu i to što su predstavnici opozicije imali dovoljno prostora da govore i iskažu svoje stavove i zahteve.

„Bio je to parlament u akciji. Čestitam vam“, poručila je Jamašito

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari