Orlić: Tražimo neodložno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na koju čekamo već 10 godina 1foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i članovi Poslaničke grupe za Jugoistočnu Evropu Bundestaga ocenili su danas da su odnosi Srbije i Nemačke u svim oblastima vrlo dobri, a u sferi ekonomije odlični.

„Nemačka je naš vodeći privredni partner, među najvećim investitorima i najvažniji bilateralni donator. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 80.000 radnika i nadamo da će, u što skorijoj budućnosti, taj broj dostići 100.000“, rekao je Orlić, navodi se u saopštenju.

Orlić je rekao da „uprkos značajnim i potvrđenim rezultatima, naš evropski put ostaje opterećen pitanjem dijaloga Beograda i Prištine, u kojem, principijelno i na svim nivoima, sprovodimo politiku mira i stabilnosti i tražimo kompromisno rešenje, iako se sa suprotne strane suočavamo sa opasnim, jednostranim potezima, sa očiglednom namerom da se dijalog u potpunosti uništi“.

„Tražimo neodložno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na koju čekamo već 10 godina, a Kurti otvoreno saopštava da je neće formirati nikada. Zahtevamo da se obezbede uslovi za bezbedan život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Orlić.

Poslanici Bundestaga ukazali su na važnost očuvanja mira i stabilnosti u čitavom regionu, kao i nastavka saradnje u svim oblastima od značaja.

Oni su pozdravili napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti reforme pravosuđa i naglasili podršku Nemačke nastojanjima koja Srbija preduzima na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari