Osloboditi Srbiju straha i neodgovornih 1Foto: Fonet

Iz prepunog Šabačkog pozorišta Vuk Jeremić simbolično je otpočeo svoju predsedničku kampanju podsetivši na prve velike pobede Srba: Karađorđa na Mišaru i Stepe Stepanovića na Ceru, a Šabac je i jedini grad gde su na vlasti stranke demokratske provenijencije.

Kao narod ponosni smo na svoju istoriju i kulturu i zato niko ne sme da svojata Srbiju, pojedinac ili bilo koja stranka, istakao je Jeremić. Srbija ne samo da ide u pogrešnom već i u opasnom pravcu.

Poslednja dramatična događanja i zaoštravanje odnosa sa Prištinom pokazalo se kao nedgovorna manipulacija Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Sve to podseća na vremena Miloševića i Tuđmana kad se privatno svojatali a za političke poene u narodu napravili krvavi rat.

To je vrhunsko nedgovorno ponašanje, ocenio je Jeremić, i napomenuo da je mir najvažnija vrednost i posao za predsednika države. Međutim, ne samo da je važno obezbediti mir na Balkanu potrebno je pripremiti se i za krupna previranja na Bliskom istoku koja utiču na ceo svet. Srbija je u strahu i to se planski sprovodi od paradržavnog propagandnog aparata, proglašavanja državnih udara i državnih neprijatelja, na delu su parakriminalne i kriminalne grupe u džipovima bez tablica, i to je prepoznatljiv model ove vlasti. Zapravo u Srbiji je samo jedan čovek na vlasti, i to je najveći problem Srbije. Kad on bude zaustavljen, a to su predsednički izbori, onda će i njegovo vreme proći. Srbija može bolje, ali ne više sa njima.

Potrebna nam je država koja stvara nove šanse, a ne država koja traži i uzima, država koja podstiče a ne da zastrašuje, država iz koje mladi neće bežati već se vraćati, istakao je Jeremić odgovarajući na brojna potanja građana.

Posebno mesto dato je poljoprivredi, kao velikoj šansi razvoja. Međutim, subvencije su najmanje u Evropi, a nekompetentna vlast nije iskoristila 250 miliona evra koji su bili na raspolaganju iz predpristupnih fondova Evrospke unije. Jeremić je naveo primer Bugarske koja u Kinu izvozi za 20 milijardi dolara uglavnom poljoprivrednih proizvoda, dok Srbija izvozi svega 20 miliona dolara i to sa zemljom sa kojom imamo izvanredne bilateralne odnose.

Kao predsednik, obećao je Jeremić, insistiraću da se zabrani prodaja zemljišta strancima i da se uravnoteže odnosi sa Evropskom unijom i zaštiti domaći agrar. Jeremić takođe zahteva da se poništi zakon o smanjenju iz 2014. godine, jer društvo koje ne brine o svojim najstarijim građanima nije kvaliteno društvo. To je i loša poruka mladima da nemaju šta više da traže u Srbiji. I kao osnovni cilj Jeremić navodi :„Da vratimo dostojanstvo našoj zemlji i ljudima, i da ne treba prepustiti novih pet godina vlasti onima za koje vezujemo sve najgore iz devedestih: ratove, hiperinflaciju, bedu, beznađe…“

On je podsetio da će u svom predsedničkom programu podrobnije navesti koje su te mere u svim oblastima života i rada za drugačiju i bolju Srbiju.


Intelektualna krađa

Jedan građanin ukazao je na intelektualnu krađu visokih funkcionera sadašnje vlasti. Krajnje je sumnjiva master diploma predsednika države Nikolića, guvernerka Tabaković prepisala je barem 20 odsto u svom doktorskom radu, gradonačelnik Beograda Siniša Mali takođe je uhvaćen u prepisivanju tuđe disertacije, a tu je i ministar policije Nebojša Stefanović čiji doktorat vrvi od prepisivanja, a on treba da druge štiti od krađe. Sadašnja vlast stalno govori o „žutoj bandi“ a intelektualna krađa je najpogubnija po jedno društvo.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari