Oslobođenje: Sporazum Vučića i Pastora brine da se iza njega krije davanje autonomije Mađarima 1Foto: J. Z. T.

Zamenik predsednika Saveta za odbranu i bezbednost pokreta Oslobođenje Miroslav Kosanović ocenio je danas kao zabrinjavajuć usmeni sporazum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Balinta Pastora o regionalnom razvoju.

Kosanović je rekao da postoji bojazan da se iza ovog dogovora „krije formula po kojoj bi Mađarima u Vojvodini bila data regionalna autonomija“.

„Javnost treba da zabrine to što sporazum nije javno potpisan i stavljen na papir, a već se sprovodi. Na taj način su izbegli da ostave pisane dokaze o separatizmu“, smatra Kosanović, a prenosi pokret Oslobođenje.

Kosanović je rekao da je u Vojvodini od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast severna srpska pokrajina „postala igralište za interese mađarskog premijera Viktora Orbana“.

„SVM već funkcioniše kao produžena ruka Orbanove stranke. Mađarska državna fondacija Prosperitati ima desetine kancelarija u Vojvodini preko kojih finansira mađarske biznise“, naveo je.

On je podsetio i to da je mađarski OTP nedavno kupio Vojvođansku banku, ali i na ogromna ulaganja mađarske vlade u Bačku Topolu, uključujući i multimilionski projekat gradnje fudbalskog centra.

„Kao da se povlači granična linija u Bačkoj Topoli. Podsetiću da je to u skladu sa idejom o Mađarskoj autonomnoj oblasti koju je SVM još davno lansirao, a čije granice su tik južno od Topole“, istakao je.

Prema njegovim rečima, sve ukazuje na to da „Vučić, Orban i Pastor“ sada rade na sprovođenju tog plana.

U prilog tome, kazao je, govori i to što je mađarska ultradesničarska stranka Jobik, koja se otvoreno zalaže za separatizam, nedavno otvorila kancelariju u Senti.

„Stvaranje uporšita mađarskih ultranacionalista u Vojvodini je deo istog plana stvaranja mađarske autonomije i zatim separatizma“, zaključio je zamenik predsednika Saveta za odbranu i bezbednost pokreta Oslobođenje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Oslobođenje: Sporazum Vučića i Pastora brine da se iza njega krije davanje autonomije Mađarima”

  1. Kako Vučić trguje, od Srbije uskoro neće ostati ništa, možda nešto malo u Šumadiji, gdje je narod sirmoašan. Vojvodina Mađarima, Preševska dolina Kosovu, Beograd Kini i Rusiji, Sandžak Turskoj i eto. A, jah, sjetio sam se, on će se skrajnuti kod Dodika.

  2. Ako je OVO, uz jos neke, previse ISTE, nasa buducnost, onda nam spasa nema. U zemlju u kojj vec vise od tri decenije postoji samo mrznja, graditi

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.