Osmani i visoki zvaničnik Nato-a razgovarali o bezbednosnoj situacijii deeskalaciji na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus razgovarali su danas u Prištini o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova i koracima za njenu deeskalaciju.

„Predsednica Osmani se zahvalila pomoćniku sekretara Gofusu na poseti i istakla značaj prisustva NATO-a u obezbeđivanju mira i stabilnosti na Kosovu. Ona je istakla duboku posvećenost Kosova NATO partnerstvu i doprinosu regionalnoj i globalnoj bezbednosti“, kaže se u saopštenju kabineta kosovske predsednice.

„Ostajemo posvećeni našim odgovornostima kao pouzdan partner NATO-a, koji aktivno doprinosi regionalnoj bezbednosti. Kosovo će nastaviti da blisko sarađuje sa NATO-om na rešavanju bezbednosnih izazova i unapređenju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, naglasila je Osmani.

U vezi sa bezbednosnom situacijom na severu, predsednica Osmani je istakla da su kosovske institucije zajedno sa međunarodnim faktorima posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova i jačanju vladavine prava.

Ona je takođe istakla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje, u skladu sa pravnim okvirom Kosova, dodaje se u saopštenju.

Sa Gofusom se sastao i premijer Kosova Aljbin Kurti, a do sada iz njegovog kabineta nema saopštenja niti informacija o sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari