Osmani: Kosovo je 12. juna 1999. godine dobilo pravo na postojanje 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da je Kosovo 12. juna 1999. godine dobilo „osnovno pravo na postojanje“, čime je formiralo identitet i ispunilo vekovnu težnju i odredilo kolektivnu sudbinu.

Osmani je zajedno sa predsednikom parlamenta Kosova Glaukom Konjufcom i premijerom Aljbinom Kurtijem organizovala prijem za diplomatski kor akreditovan na Kosovu i mnoge druge goste, povodom 12. juna, 24. godišnjice Dana mira.

Ona je rekla da je Dan mira, poznat i kao Dan oslobođenja, važan datum u novoj istoriji Kosova.

„Ovaj dan služi kao podsetnik na trijumf ljudskog duha nad okovima i žrtvu za slobodu“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, taj dan je zatvorio „mračno poglavlje prošlosti“, i dokaz je „nesalomive volje onih koji su se borili za oslobođenje i strpljenja onih koji su trpeli strahote ropstva“.

Dodala je da se na taj dan sa poštovanjem sećaju „izuzetnog doprinosa heroja, mučenika, devojčica i dečaka Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao i pomoći međunarodnih prijatelja i izrazila zahvalnost saveznicima Kosova, posebno SAD.

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je rekao da je 12. jun 1999. godine jedan od najvažnijih datuma za narod na Kosovu.

„Pored značajnog dana oslobođenja od Srbije, ovo je dan zahvalnosti i sećanja i našeg razmišljanja“, rekao je predsednik parlamenta.

Prema njegovim rečima, današnji dan predstavlja sećanje „dugog i teškog puta koji je pređen u viševekovnim nastojanjima da se okonča okupacija i nepravda preokrene“.

Dodao je da je napor, otpor i borba za oslobođenje od „srpske okupacije pravo autohtonog naroda koji je zaslužio slobodu na svojoj istorijskoj zemlji“.

Konjufca je naveo da je projekat oslobođenja i nezavisnosti Kosova nije bio napor protiv drugih, već je cilj bila ravnopravnosti svih građana Kosova, bez obzira na nacionalnu, etničku, jezičku ili versku pripadnost.

Naglasio je da je današnji datum trajna obaveza da se izrazi zahvalnost „prijateljima Kosova na doprinosu i pomoći za oslobođenje“.

„Srpski projekat genocida i etničkog čišćenja naroda Kosova nije mogao biti zaustavljen bez odlučne pomoći naših prijatelja i saveznika, SAD, prijateljskih zemalja NATO-a i EU“, kazao je Konjufca.

Pemijer Aljbin Kurti ocenio je da je raspad Jugoslavije počeo na Kosovu i doneo „kraj okupacije Kosova od Srbije“.

Pomenuo je da su se studentske demonstracije i štrajkovi rudara pretvorili u narodne pokrete.

Kurti je dodao da je „oslobođenje došlo posle mnogih bolova, gubitaka i stradanja Kosova, posle žrtvovanja porodice Jašari, rata OVK i masakra koje je zaustavio najveći vojni savez demokratskog sveta i čovečanstva NATO“.

Premijer Kurti je zahvalio NATO-u i njegovim zemljama članicama što su se pridružili Kosovu „u dugoj borbi za slobodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari