Osmani: Masovna registracija na popisu u Srbiji znači političko i institucionalno osnaživanje Albanaca 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas na sastanku sa predstavnicama Albanaca iz Preševa, Medvedje i Bujanovca da masovna registracija gradjana tih opština, na popisu koji je u toku u Srbiji, znači njihovo političko i institucionalno osnaživanje.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice, ona je pozvala Albance iz Preševske doline da se masovno odazovu popisu stanovništva koji u Srbiji traje do kraja ovog meseca.

Prema njenim rečima, najmasovnije učešće u registraciji je mera protiv „šovinističke politike Srbije“, koja „administrativnim merama pokušava da sprovede etničko čišćenje“.

Ponudila je podršku kosovskih institucija i njenih diplomatskih misija da pozovu na popis sve Albance Preševa, Bujanovca i Medveđe koji žive na Kosovu ili u drugim zemljama.

Osmani je pozvala i na ujedinjenje albanskog faktora za prioritetna pitanja sa kojima se Albanci suočavaju kako bi se otklonile prepreke koje Srbija pravi u procesu registracije.

Osmani je navela da je u cilju internacionalizacije zahteva za prava Albanaca u dolini na svim sastancima sa međunarodnim predstavnicima u kontinuitetu pokretala probleme sa kojima se suočavaju Albanci Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao rezultat politike Vlade Srbije.

Ona je istakla i značaj saradnje institucija Kosova i predstavnika Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca za rešavanje svih problema sa kojima se Albanci suočavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari