Osmani najavila „pravne korake“ protiv novinara koji tvrdi da je umešana u „oslobađanje“ Pantića 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vojsa Osmani ne meša se u rad pravosudnih organa, saopšteno je iz njenog kabineta povodom navoda da su ona i njen kabinet umešani u slučaj bivšeg policajca Dejana Pantića, preneo je danas Kossev.

Prištinski mediji preneli su u ponedeljak uveče da je novinar Ridvan Beriša za Kanal 10 rekao da su kosovska predsednica i njen kabinet navodno umešani u slučaj Pantić, odnosno, kako je javio Indeksonlajn, uključeni u puštanje u kućni pritvor tog bivšeg pripadnika Kosovske policije.

Te navode demantovalo je kasno sinoć kosovsko predsedništvo, navodeći da je to „laž, izmišljotina i kleveta bez presedana“.

„Predsednica Osmani se ni u kom slučaju i ni u jednoj situaciji ne meša u rad pravosudnih organa. Ovo nije uradila ni u slučaju Pantić“, naveli su iz kabineta Vojse Osamni i dodali da takav model rada pripada prošlosti.

Kosovsko predsedništvo optužilo je novinara za klevetu i najavilo preduzimanje „pravnih koraka“.

„Sloboda govora je funkcija istine, ali ne i klevete. Predsednica Osmani će od sutra preduzeti sve pravne korake za ovu klevetu Ridvana Beriše“, naglašava se u sinoćnoj reakciji.

U međuvremenu se sam Beriša oglasio na Fejsbuku navodeći da je Osmani najavila tužbu protiv njega.

„Dobro znate da ste intervenisali u slučaju Pantić i tako je postignut dogovor da se uklone barikade na severu. Ako niste obavestili premijera Aljbina Kurtija o ovom slučaju, šta je onda moja krivica, predsednice Vjosa Osmani“, upitao je Beriša.

Srbi sa severa Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, odnosno u istom danu kada je i uhapšen Dejan Pantić zbog navodne umešanosti za napad na prostorije Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice.

Njegovo hapšenje je bilo zvaničan povod da Srbi na severu na najmanje 14 lokacija podignu barikade. Jedan od tri uslova da Srbi uklone barikade bilo je oslobađanje Pantića.

Od tada, pa sve do 28. decembra kada mu je Sud odredio meru kućnog pritvora, Pantić je boravio u improvizovanom pritvoru u novoizgrađenoj bazi kod prelaza Jarinje.

Odluka suda da mu se mera pritvora preinači u kućni pritvor, naišla je na žustre reakcije Prištine, koja se sa njom nije slagala, a s druge strane, Srbi su već sledećeg dana počeli da uklanjanju barikade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari