Osmani: Pitanje sati kada će se barikade na severu ukloniti 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da je pitanje sati kada će biti uklonjene barikade na severu Kosova i da će kosovske institucije, ukoliko te barikade ne budu uklonjene delovati jer, prema njenim rečima, što duže bude barikada, to su životi građana više ugroženi.

„Upravo zbog koordinacije i usaglašavanja akcija sa našim saveznicima, uverena sam da je pitanje sati da se barikade uklone i ako se one konačno ne uklone, naravno da mora doći do hitnog, ali dogovorenog delovanja naših institucija zajedno sa međunarodnim bezbednosnim institucijama“, rekla je Osmani za prištinsku Tv Klan Kosova.

Prema njoj ovo su najopasnije barikade do sada. Kazala je da ne može da kaže zašto tako misli, kako ne bi izložila opasnosti životi građana, policije, Kfora i Euleksa.

„To su procene domaćih i međunarodnih bezbednosnih institucija, to su poverljive procene sa kojih ćemo posle nedelju dana moći da skinemo oznaku tajnosti“, kazala ke kosovska predsednica.

„Ali, pošto su životi naših policajaca, vojnika Kfora, osoblja Euleksa, a pre svega civila možda ugroženi, ne mogu sada da iznosim te detalje“, rekao je Osmani.

Osmani je, govoreći o planu EU, odnosno francusko nemačkom planu za sporazum Kosova i Srbije rekla da ne želi da stvara velika očekivanja među građanima Kosova u vezi sa tim planom.

Kazala je da u tom dokumentu ima mnogo stvari koje treba razjasniti.

„Želim da budem veoma iskrena prema građanima Kosova kako ne bih stvarala neka vanredna očekivanja u vezi sa tim dokumentom. Od početka smo taj dokument nazivali dobrom osnovom za razgovore, ali nikada nismo rekli da dokument kao takav bez ikakvih izmena može biti prihvatljiv za Kosovo jer ima mnogo stvari koje treba razjasniti, šta su tačno mislili autori tih redova jer se mogu tumačiti na različite načine“, kazala je Osmani.

Kazala je da je dobro što taj plan predvidja priznanje teritorijalnog integriteta, što je dostignuće – država ima teritorijalni integritet kao glavni element.

„Predlog govori o ravnopravnosti država, o pravima na samoopredeljenje, o osnovnim principima Povelje UN za države. Onda govori i o mnogim drugim principima koji su predviđeni članom dva Povelje UN, a koji su veoma važni“, kazala je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari